1. Becerileri Geliştirme

Hayatta kalma durumu paniğe kapılmanın zamanı değildir!

-Bir plan geliştirin.
-Sahip olduğunuz kaynakların listesini çıkarın.
-Hayatta kalmak için gerekli kritik görevleri belirleyin (su, barınak, sıcaklık vb.)
-Bir hayatta kalanı, hayatta kalmayanlardan ayıran genellikle cesarettir. Cesur olun.
-Duygularınıza değil, başarılması gereken görevlere odaklanın.

yaban hayat

2. Alan Seçimi

Suyun size doğru akabileceği vadilerden ve patikalardan kaçının çünkü ani seller nedeniyle alçakta kalan bir bölgeyi dakikalar içinde su basabilir. Böcek yuvaları gibi doğal tehlikelerden ve üzerinize düşme ihtimali olan kayalardan da uzak durun.

yaban hayat

3. Yalıtımlı Bir Sığınak İnşa Etme

Etkili bir barınak inşa etmek sizi hipotermiden ve çeşitli tehlikelerden korumaya yardımcı olabilir.

-Vücut ısınız birincil sıcaklık kaynağınız olacağından, uzanırken vücudunuzu içine alacak kadar büyük bir barınak inşa edin.
-Basit bir eğilme yapmak için devrilmiş bir ağaç gibi mevcut kaynakları kullanın veya güçlü bir dalı, duran bir ağaca güvenli bir şekilde yaslayın.
-Kenarları ekleyin: Bir tarafta birbirine yakın çubukları istifleyin. Boşlukları doldurmak içinse giderek daha küçük çubuklar kullanın.
-Kenarları ağaç kabuğu, yapraklar, çam iğneleri, yosun vb. ile kapatın. Malzeme ne kadar kalınsa, o kadar çok korunursunuz. Zemine de benzer bir yalıtım ekleyin.

yaban hayat 

4. Gölge Barınağı Yapma

Bazı durumlarda, ısıdan korunma çok önemlidir.

-Toprakta sadece birkaç santim kazmak daha serin bir zemini ortaya çıkarabilir.
-Açıkta kalan zemin üzerinde bir sığınak yapmak için çubuklar veya uzuvlar kullanın.
-Bu barınağın amacı gölge yaratmaktır. Kabuk, yapraklar, panço, acil uyku tulumu veya battaniyesi gibi malzemeleri veya mevcut herhangi bir kumaşı kullanın.
-Gölgenin altındaki serin toprağa yatın.

 yaban hayat

5. Temiz Su Bulma

Temiz su bulmak, hayatta kalmanın en önemli unsurlarındandır.

-Yağmur suyu: Toplayın, saklayın ve için.
-Kar: Vücudunuzun kardan suyu emmesi için ihtiyaç duyduğu enerji yüksektir. Direkt yemek yerine önce karı eritin. Bu, bir ateşin üzerinde veya kamp ocağı ile kolayca yapılabilir. Eğer bu mümkün değilse güneşi kullanın. Güneş ışığında buzu doğrayıp bir su torbasına asarak süreci hızlandırın. Güneş de yoksa vücut ısınızı kullanın.

yaban hayat

6. Diğer Su Kaynakları

-Bazı bitkiler su kaynaklarının yakınlarda olduğunu gösterir: Cattail, pamuk ağacı ve söğüt gibi. Neme ulaşana kadar bir sızıntı deliği kazın ve delikte suyun toplanmasını bekleyin.
-Kaya çıkıntısı veya girintiler, suyun birikmesi muhtemel alanlardır. Unutmayın, su birikintilerinde veya derelerde bulunan su kaynatılmalıdır.

Suyu bir dakika kaynatmak, herhangi bir patojeni öldürmenin en iyi ve en güvenli yoludur.

7. Bitkilerden Su Toplama

-Çiy, bitkiler ve otların üzerinde toplanır. Bir bez veya giysi parçası kullanarak çiği emdirin ve bir kaba sıkın. Bu, önemli miktarda su toplamak için çok etkili bir yöntem olabilir.
-İnsanlar gibi bitkiler de terler. Bir ağacın yapraklı dalının etrafına plastik bir torba bağlayın. Böylece, zamanla su toplanacaktır.

yaban hayat

8. Yenilebilir Bitkiler

Sizi öldürecek bitkilerden yiyebileceğiniz bitkileri ayırmak bir çalışma ve ezberleme meselesidir. Farklı ortamlardaki bitkileri tanımak için bir kitap satın alın ve emin olmadığınız durumlarda riske girmeyin.

yaban hayat

9. Ateş Yakma

-Çam iğneleri, kuru yapraklar ve kuru ot toplayın.
-Çıra için küçük, kuru çubuklar; uzun süre yanan ateş içinse büyük odun parçaları bulun.
-Büyük bir tahta parçasını bir rüzgar bloğu olarak kullanın. Oksijenin içeri girebilmesi için küçük çıralardan bir çadır oluşturun. Çırpıcıyı ateşleyin ve çadırın altına yerleştirin. Alevi yaymak için uzun, sabit nefesler kullanın.

yaban hayat

10. Düğümler

-Bowline (Sancak bağı): Bu düğüm, bir ilmek yoluyla bir ipe bir şey bağlamanız gerektiğinde son derece kullanışlıdır. Çünkü ne kadar sıkı çekerseniz, düğüm o kadar sıkı olur.
-Çift yarım askı: İpin bir ucunu bir nesnenin etrafına bağlamak için kullanılır. Bu, bir barınak inşa etmek için yararlı bir düğümdür.

yaban hayat

11. Mızrak Yapma

-Uzun, düz bir çubuk seçin.
-Bir çatal oluşturmak için çubuğun ucunu ikiye bölün.
-Çatalı tahta bir kama veya küçük bir taşla ayırın. Yerine sabitleyin.
-Her bir çatalı bir bıçak veya keskin bir taşla keskinleştirin.

12. Yön Bulma

Gece ya da gündüz fark etmez; yön bulmak için gereken tek şey havanın açık olması. Biz kuzey yarımkürede yaşayanlar için Güneş doğudan doğup batıdan batana dek gökyüzünün güneyinde bir yay çizer. Öğle vaktinde tam güneydedir. Diyelim ki öğlenle gün batımının tam ortasındaki bir anda yönünüzü bulmaya çalışıyorsunuz. Güneş’in doğrultusunu, o anda güneybatıyı gösteren bir pusula olarak kullanabilirsiniz. Ya da yere bir çubuk dikerseniz, çubuğun gölgesi tam zıt yöne, yani kuzeydoğuya düşer.

Gece yön bulmak ise daha kolaydır çünkü gökyüzünde hep kuzeyi gösteren Kutup Yıldızı vardır! İlk önce kepçeye benzeyen şekliyle Büyük Ayı takımyıldızını arayın. Kepçenin sağ tarafında değil de hazne tarafında yan yana duran iki yıldızı kendinize ölçek alın. Kepçenin ağzının baktığı tarafa doğru bu ölçeğin beş katı kadar gidin. İşte orada gördüğünüz yıldız Kutup Yıldızı olacak!

yaban hayat

13. Sinyal Gönderme

Bazen kurtarılmak için tek umudunuz, kurtarıcıların sizi bulabilmesi için görünürlüğünüzü en üst düzeye çıkarmaktır. Bunun için 2 yöntem mevcut.

İlki bir sinyal ateşi ve ilk kural, onu görünürlük için açık bir yere koymaktır. Bu, ormandaki tepeler veya açıklıklar anlamına gelir. Nemin ahşabı doyurmaması için ateşin tabanını yerden yükseltmek adına bir platform oluşturun. Hızlı bir ışığı garantilemek için sinyal ateşiniz için en iyi yanıcı malzemenizi saklayın.

İkincisi ise ayna sinyali. Sinyal aynasından gelen bir flaş - geceleyin ay ışığında bile - kilometrelerce uzaktan görülebilir. Üstelik bunun için mağazadan satın alınan bir sinyal aynasına ihtiyacınız yok. Dikiz aynaları veya farlardan cep telefonu ekranına kadar sahip olduğunuz herhangi bir yansıtıcı yüzey yeterli. Bir barış işareti tutun ve hedefinizi parmaklarınızın arasına yerleştirin. Ardından yansımayı parmaklarınız arasında ileri geri parlatın.

yaban hayat

DOĞADA DIMDIZLAK XL'IN TÜM BÖLÜMLERİNİ İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLA.