1. Renk.

Doğru renk, satın aldığınız etin türüne bağlıdır. Kırmızı etin rengi koyu olmalıdır. Mor, kırmızı ve kahverengi arasında değişebilir. Kahverengi olması oksijene maruz kaldığı anlamına gelir ve güvenli bir şekilde yenebilir. Kümes hayvanlarının renginin biraz değiştiğini fark etmiş olabilirsiniz ve bunun nedeni beslenmelerinin et rengini etkilemesidir. Bu nedenle, taze kümes hayvanlarının rengi mavi-beyazdan sarıya kadar değişebilir.

Et alırken dikkat edilmesi gereken 10 şey

2. Koku.

Et yiyenlerin bir kısmı dahil birçok kişi taze etin kokusunu sevmez. Çoğunluk, eti koklayarak bozulmuş olup olmadığını belirlemekte zorlanır. Buna karşın koku, etin hala taze olup olmadığını belirlemenin en iyi yoludur. Kokuda herhangi bir şekilde keskinlik varsa (veya çürümüş gibi kokuyorsa) uzak durun!

Et alırken dikkat edilmesi gereken 10 şey

3. Kesim.

Kaliteli eti kesiminden kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eşit boyutta düzgün kesimler arayın ve sivri uçlu etlerden uzak durun. Bu özellikle kümes hayvanları satın alırken geçerlidir. Düşük dereceli kümes hayvanları her zaman iyi kesilmez, bu da eklemleri ve kemikleri çıkarılırken dikkatli olunmadığı anlamına gelir. Tavuğunuzda küçük kemiklerden hoşlanmıyorsanız, daha yüksek dereceli kesimleri tercih edin.

Et alırken dikkat edilmesi gereken 10 şey

4. Yüzey.

Kırmızı ete yakından bakarsanız liflerini fark edeceksinizdir. Liflerin tanecikleri, etin sert mi yumuşak mı olduğunu size söyler. Pek çok görünür kas lifi olan iri et taneleri, sert olduğu anlamına gelir. Düşük ve yavaş pişirme için bu kesimleri seçin. Dana bonfile alırken bu tanelerin eksikliğini fark edeceksiniz, yani etin piştiğinde yumuşacık olacağını göreceksiniz.

Et alırken dikkat edilmesi gereken 10 şey

5. Yağ.

Beyaz benekli ve kas boyunca dağılmış yağ çizgileri olan etler daha sulu ve yumuşak olacaktır. Bu yağ ne kadar ince olursa et o kadar lezzetli olur. Pahalılığıyla ünlü Kobe bifteği buna örnektir.

Et alırken dikkat edilmesi gereken 10 şey

6. Doku.

Sığır eti sert, yoğun ve kuru olmalıdır. Kas lifleri sıkıca paketlenmeli ve tek tip olmalıdır. Et parçalanacak gibi görünüyorsa, bunun nedeni kötü kullanım veya kalitesiz olması olabilir. Kanatlı et, sert ve kuru olmalıdır. Et yumuşak veya yapışkan ise uzak durun. Bu, ister sığır ister kuzu veya tavuk eti alıyor olun, her tür et için geçerlidir.

Et alırken dikkat edilmesi gereken 10 şey

7. Son tüketim tarihi.

Son kullanma tarihi, etin bozulmaya ne kadar yakın olduğunun bir göstergesi olduğu için önemlidir. Etleri her zaman bu son kullanma tarihinden önce veya bu tarihte tüketmelisiniz. Bu tarih geçtikten sonra tüketmek çok risklidir. Daha fazla işlemden geçtiği için kıyma gibi etler özellikle risklidir, bir parça biftekten daha fazla bozulmaya meyillidir!

Et alırken dikkat edilmesi gereken 10 şey

8. Paketleme.

Herhangi bir hasar veya kir belirtisi için ambalaja bakın. Et kalitesini doğrudan etkilemese de, etin nasıl işlendiğine dair bir fikir verir. Ambalajın içinde kirli işaretler görüyorsanız, etiniz muhtemelen aynı kirli eller tarafından işlenmiştir. Aynı şekilde paket hasarlı ise dış etkenler tarafından kirlenmeye açıktır.

Et alırken dikkat edilmesi gereken 10 şey

9. Depolama.

Taze et için alışveriş yaparken pek çok kişinin bakmadığı bir şey, buzdolabı ve derin dondurucu deposudur. Oysa, bir tesis içindeki sıcaklık kontrolü, etinizin taze kalmasını sağlamak için son derece önemlidir. Buzdolaplarının normalden daha sıcak olduğunu fark ederseniz veya donduruculardan su damladığını görürseniz teknik bir sorun çıkmış olabilir, bu da etinizin çok taze olmadığı anlamına gelebilir.

Et alırken dikkat edilmesi gereken 10 şey

10. Kasap.

Tezgahın hemen arkasında bir et uzmanı var, onun bilgilerinden yararlanın. Nelere dikkat etmeniz gerektiği, yemeğiniz için doğru kesimlerin neler olduğu, mağazadaki en taze etin ne olduğu, nasıl pişirileceği konusunda size tavsiyelerde bulunabilir, hatta toplu satın alırsanız size indirim bile yapabilirler!

Et alırken dikkat edilmesi gereken 10 şey

ET PİŞİRMEYİ EN İYİSİNDEN ÖĞRENMEK İÇİN EKRAN BAŞINA GEÇ, GÜRKAN ŞEF İLE ATEŞ OYUNLARI CUMARTESİ - PAZAR 14.35'TE DMAX'TE!

#video_27009#