1. Kararlılık

Mükemmel bir sehpa buldunuz, üstelik ücretsiz! Sevgi dolu bir bakıma muhtaç halde kaldırımda öylece duruyor. Oturma odanızda nasıl görüneceğini şimdiden hayal ediyorsunuz.

Burada şunu unutmayın: restorasyon işlemi, becerilerinize ve eşyanın durumuna bağlı olarak tahmininizden çok daha fazla zaman alan bir işe dönüşebilir. Görev ne kadar karmaşıksa, bitirmesi o kadar uzun sürer. Bu yüzden, yeterince zaman ayırabileceğinizden ve gerçekten istekli olduğunuzdan emin olun. Derin oymaların soyulması ve yeniden cilalanması saatler sürebilir. Çıtaların ve millerin yeniden yapılması kolay değildir. Pası temizlemek zorunda kalırsanız, bu adım tek başına günlerinizi alacaktır...

mobilya restorasyonu

2. Araştırma ve İnceleme

Restorasyona başlamadan önce mobilyanın değerini belirlemek için biraz araştırma yapın. Kökenini gösterebilecek işaretler veya etiketler bulmak için inceleyin. Paraya değer olduğundan şüpheleniyorsanız bir profesyonele danışın. Koleksiyonluk bir antikanın cilasını çıkarmak, değerini azaltabilir veya geçersiz kılabilir. Bu nedenle, tam olarak neye sahip olduğunuzu öğrenmeniz önemlidir.

mobilya restorasyonu

3. Bütçe Oluşturma

Mobilyanın değerini belirledikten sonra, ona ne kadar para yatırmak istediğinize karar vermelisiniz. Nispeten ucuza tamir edilebilecek bir şey mi? Yenisini almaktan daha mı avantajlı? Zaman ayırmaya değer mi?  Bazıları, hızlı bir şekilde tamamlayabileceğiniz birkaç basit düzeltmeye ihtiyaç duyar. Bazılarıysa harcamayı düşündüğünüzden çok daha pahalıya mal olabilir, tam da bu sebepten kaldırıma terk edilmiş olması muhtemeldir.

mobilya restorasyonu

4. Doğru Teşhis

Kaldırımdan bulduğunuz ahşap masayı evinize taşırken, renginin diğer mobilyalarınızla güzelce eşleşeceğini düşünürsünüz. Ancak restorasyona başladıktan sonra parçanın aslında daha açık renkli ahşaptan yapıldığını ve diğerleriyle uymadığını keşfedersiniz. Her restoratörün başına gelen bu durumdan kaçınmak için günlük kullanımdan korunan ve aşınmamış bir alana göz atmalısınız.

mobilya restorasyonu

5. Güvenlik

Restorasyon sırasında bir tahta parçasının yanlışlıkla gözünüze gelmesini istemezsiniz. Fakat gerekli önlemleri almazsanız çeşitli olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Önce güvenlik! Cildinizi ahşap sıyırıcılarda ve vernikte bulunan zararlı kimyasallardan korumak için uzun kollu kıyafetler tercih edin. Gözlerinizi korumak için güvenlik gözlükleri kullanın. Bir parçayı soyuyor veya cilalıyorsanız maske takın ve güçlü buharları uzak tutmak için iyi havalandırılan bir odada çalışın.

mobilya restorasyonu

6. Temizlik

Zımpara kağıdını ve fırçanızı çıkarmadan önce mobilyayı iyice temizleyin. Yıllar süren ihmalden sonra, muhtemelen bir kir tabakasına sahip olacaktır. Bir sünger yardımıyla bitkisel bazlı yağlı sabun ve ılık suyla iyice fırçalayın. Ayrıntılı parçalara, köşeler ve çatlaklar gibi, girmek için yumuşak bir diş fırçası kullanın. Dar noktaların arası için ince bir tahta dübel çubuğu alın ve kalem gibi keskinleştirin. Kiri kazmak için keskin ucu kullanın. Eskisinden daha iyi görünmesini sağlayacak tek şey iyi bir temizlik ve cilalamadır, bunu unutmayın!

mobilya restorasyonu

7. Onarım

Temizleme işleminin ardından, kırık parçaları onarın veya değiştirin. Çeşitli yerlerden uyacağını düşünerek aldığınız parçalar sizi yanıltabilir. Çoğu durumda, mükemmel bir eşleşme, ısmarlama parçalar gerektirir. Ek olarak, bacak değişimleri veya eşyanın yapısal bütünlüğüyle ilgili daha zorlu onarımlarda bir uzmanın yardımına ihtiyacınız olabilir.

Sıkma vidaları, sallanan masaları ve sandalyeleri sabitleyebilir. Eşyayı ters çevirip ayaklarını inceleyerek sorunun kaynağını bulmaya çalışın. Paslanmışlarsa dikkatlice çıkarın ve değiştirin. Küçük boşlukları ahşap tutkalıyla birleştirin ve çatlakları benzer renkli ahşap macunla doldurun. Bazı durumlarda ise tamamen sökülüp yeniden yapıştırılması gerekir ancak parçalara ayırmak zaman alıcıdır. Yeniden yapıştırmak için de kelepçelerin kullanımı bilgi ve beceri gerektirir.

mobilya restorasyonu

8. Yenileme veya Boyama

Parçanın yeniden cilalanması, eski kaplamanın kaldırılması ve yenisinin oluşturulması anlamına gelir. Fiziksel olarak zorlayıcıdır, bu nedenle bu dağınık ve zahmetli iş için biraz dirsek yağı kullanmaya hazır olun. Kendi işini yapan biri için, kimyasal sıyırıcı ve zımparalama kombinasyonunu kullanmak en iyisidir. Her şeyden önce, bazı yüzeylerin çıkarılması inatçı olsa da sabırlı olun. Süreci hızlandırmaya çalışmak daha da fazla onarım çalışmasına neden olabilir.

Ahşabınız için ihtiyacınız olan boya türünü araştırın. Fakat öncesinde, değerli bir parça olmadığından emin olun çünkü boyamak değerini etkileyebilir. Başlamadan çıkıntıları düzeltmek için cilayı zımparalayın. Profesyonel görünümlü bir yüzey elde etmenizi sağlamak için sıyırma ve zımparalama işlemini bitirdikten sonra iyi bir temizlik yapmalısınız.

mobilya restorasyonu

9. Araç Gereç

Restorasyon için bazı araçlara ihtiyacınız olacak. Zımpara kağıdı, bir çift macun bıçağı, bir plastik, biraz çelik yünü ve bir sıvı sıyırma jeli alın. Tornavida, küçük bir çekiç ve lastik tokmak olmazsa olmazlardan.

Ayrıca şu öğeleri de hazır bulundurun: ahşap tutkalı, ahşap macunu, yağ sabunu, ölçüm bandı, plastik eldiven, 2 ila 3 inç (5.08 ila 7.62 santimetre) açılı boya fırçası, diş fırçası.

mobilya restorasyonu

10. Kılavuz

Çok fazla mobilya restorasyonu yapmadıysanız, kendinize bir kaynak edinmelisiniz. Böylece sorularınızın yanıtlarını hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. Çeşitli kitap ve kılavuzları gözden geçirebilir ya da Hurda Avcıları: Tamirat programında tüm bu eşyaların etkileyici restorasyon süreçlerini izleyebilirsiniz! 

mobilya restorasyonu

 

 

Artık alet çantanız dolu ve bu ipuçlarını öğrendiğinize göre, mobilyalarınızı eski ihtişamına geri döndürmeye hazırsınız.