Kendinizi ikinci seçeneklerde bulduysanız; şehrin telaşlı yaşam tarzından, sürekli gürültüsünden, sonsuz kalabalığından ve soğuk kayıtsızlığından bıktınız demektir. Bu durumda huzur, dinginlik ve gür yeşillikler sunan kırsal yaşam fikri oldukça çekici gelebilir. Ancak her şeyi bırakıp taşınmaya karar vermeden önce kırsalın zorluklarını hesaba katmak gerek. Madalyonun her iki tarafına da baktığınızdan emin olun.

kırsal yaşam

Kırsalda Yaşamanın Avantajları

Temiz Hava

Kırsal bölgelerdeki hava kalitesi, bol yeşillik ve daha az kirlilik nedeniyle kentsel alanlardakinden çok daha yüksektir. Bu da daha iyi nefes alma, daha az alerji ve daha az hastalık riski anlamına gelir. Kısacası hem gerçek hem de mecazi anlamda nefes alırsınız. Yine de kırsal alanlarda da fabrikalar olabildiğini unutmayın. Daha temiz hava için kırsala taşınmak istiyorsanız, endüstriyel faaliyet içermeyen bir alan seçmeniz gerekir.

Doğaya Yakınlık

Kapıdan çıkar çıkmaz doğa ile çevrili olacaksınız. İşte size heyecan verici açık hava etkinlikleri için fırsat! Doğada vakit geçirmek hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza çok iyi gelecek.

Organik Beslenme

Kırsal kesimde taze meyve ve sebzelerin yanı sıra süt, yumurta ve hatta et satın alabileceğiniz çok sayıda çiftlik vardır. Organik beslenme vücudunuz ve zihniniz için mucizeler yaratabilir. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi ve enerji seviyenizin artması bunlardan yalnızca ikisi...

Daha Az Stres

Kırsal kesimde hayat daha az talepkâr. Telaşlı programlar, acil toplantılar ve büyük beklentiler yok. Böylelikle siz de daha sakin ve pozitif olacaksınız. Yavaşlayabilir, endişelerinizden kurtulabilir ve sizin için gerçekten önemli olan şeylere odaklanabilirsiniz. Emin olun üretkenliğiniz ve yaratıcılığınız artacak.

Daha yavaş yaşam temposuna ek olarak trafik de oldukça hafif. Kısa sürede uzun mesafeler gidebilecek ve park yeri aramak için zaman kaybetmeyeceksiniz. Daha az trafik, daha az kirlilik ve daha az gürültü demek. Bütün bunlar stresi azaltmaya, refahı artırmaya ve pozitifliği teşvik etmeye yardımcı olur.

kırsal yaşam

Yüksek Güvenlik

İstatistiksel veriler, kırsal alanlarda suç oranının büyük şehirlere göre çok daha düşük olduğunu göstermektedir. İnsanlar çoğunlukla birbirlerini tanır, herhangi bir tuhaflık kolayca fark edilir. Dolayısıyla, sevdiklerinizin ve mülkünüzün güvenliği konusunda çok fazla endişelenmenize gerek kalmayacaktır. Hava karardıktan sonra dışarı çıktığınızda, çocuklarınızın gözetimsiz dışarıda oynamasına izin verdiğinizde veya uyurken pencereleri açık bıraktığınızda daha rahat hissedeceksiniz. Daha az trafik olmasının da etkisiyle çocuklarınızın okula yalnız gitmeleri, bölgede bisikletlerini sürmeleri vb. daha güvenli olacaktır. Çocukların güvenli ve sağlıklı bir ortamda büyüyecek olması en önemli tercih nedenlerinden.

Ekonomik Yaşam

Ev fiyatları kentsel alanlardakilere göre çok daha uygun, mülk sahibi olmak nispeten daha kolaydır. Kamu hizmetleri, vergiler ve genel giderler de daha düşüktür. Kısacası, daha az nüfuslu alanlar daha düşük yaşam maliyetlerine sahip olma eğilimindedir. Kendi yiyeceklerini yetiştirme imkanı ve -ilk etapta olumsuz gibi görünse de- bazı lüks faaliyetlerin yoksunluğu para biriktirme şansı da bırakmaktadır.

kırsal yaşam

Daha Fazla Alan

Fiyatlar şehre oranla çok daha ucuz olduğu için bahçeli bir evde yaşama ihtimaliniz oldukça yüksek. Bir çiçek bahçesi veya atölye yaratabilirsiniz. Çocuklar ve evcil hayvanlar rahatlıkla oynayacak, hava elverdiğince yemek sofraları açık alana kurulacaktır. Nefes alacak ve kendiniz olacaksınız. Çocuklarınız da güçlü ve mutlu büyümeleri için ihtiyaç duydukları alana sahip olacaklar.

Dostça İlişkiler

Kırsal kesimdeki insanlar birbirlerine karşı nazik ve arkadaş canlısıdır, ihtiyaç anında desteklerini esirgemezler. Kısa sürede çevre edinebilirsiniz. Sizinle tanışmak için adım atacak ve yardıma hazır olacaklardır. Huzurlu, dostane bir ortamda yaşayacak ve ihtiyaç duyduğunuzda size yardım edeceklerine güvenebileceksiniz. Öte yandan, bazı küçük topluluklardaki sosyal çevrelere girmenin zor olabileceğini bilmenizde fayda var. Yerel halk yeni gelenlerden şüphelenebilir ve size güvenmeye başlayana kadar zaman ve çaba gerekebilir.

kırsal yaşam

Kırsalda Yaşamanın Dezavantajları

Daha Az İş İmkanı

Halihazırda emekli olmadıysanız, uzaktan çalışmıyorsanız veya mükemmel çiftçilik becerileriniz yoksa kırsalda geçinme konusu sıkıntı yaratabilir. İstihdam fırsatları şehirlere göre çok daha az olduğundan uygun bir iş bulmakta ve seçtiğiniz kariyer yolunu takip etmekte zorlanmanız olası. Eğitim seviyenizin veya istediğiniz maaşın altında bir işe razı olmanız veya iş için en yakın metropol bölgesine gidip gelmeniz gerekebilir.

Sağlık Hizmetlerine Sınırlı Erişim

İyi bir doktor bulunsa bile özel tıbbi tesisler çok uzakta olacaktır. Sizin veya ailenizden birinin düzenli bakıma ihtiyacı varsa, taşınacağınız bölgede uygun bir tıbbi tesise erişiminizin olmasını sağlamanız gerekir.

Daha Az Eğitim Fırsatı

Küçük kasaba ve köylerin çoğunun sadece bir okulu var ve yüksek öğretim kurumu yok. Çocuklarınız varsa eğitim ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Dikkatli bir araştırma yapmanız ve iyi bir okulun bulunduğu bir bölgeye taşınmanız veya yakındaki bir şehre uzun yolculuklar planlamanız gerekir.

Daha Az Eğlence Seçeneği

Kırsal kesimdeki sessiz yaşam çeşitli avantajlarına karşın sıkıcı olabilir. Büyük şehrin canlılığını ve çeşitliliğini, heyecan verici gece hayatını ve kültürel etkinlikleri özleyebilirsiniz. Kasabada sadece bir restoran bulunabilir ve en yakın sinema salonu kilometrelerce uzakta olabilir. Öte yandan, hobinizi gerçekleştirme imkanınız olsa da ilgi alanlarınızı paylaşan kişiler yoksa yeterince keyif alamayabilirsiniz.

kırsal yaşam

Hizmet Kısıtlılığı

Çok yakınınızda süpermarket veya eczane olmayabilir, alışveriş imkanı da sınırlı olacaktır. Kapınıza yemek siparişi veremeyebilirsiniz. Teslimatlar daha pahalıya mal olabilir. Akşam saatlerinde açık bir yer bulmanız epey zordur. İnternet bağlantısı zayıf olabilir hatta belirli alanlarda mobil kapsama alanı bile olmayabilir. Kasabada kalifiye bir tesisatçı/elektrikçi olmayabileceğinden veya haftalarca önceden tamamen dolu olabileceğinden, bazı ev bakımı becerilerini öğrenmeniz gerekebilir. Kırsal bölgelerin büyük fırtınalardan sonra önceliği daha düşük olduğundan sık ve uzun süreli elektrik kesintileri yaşanabilir. Köy yolları, şehir içi yollar kadar bakımlı olmayabilir ve kışın kar ve buzla uzun süre engellenebilir. Toplu taşıma çok sınırlı olabilir. Tüm bunlar göz önüne alındığında arabasız bir yaşam sürmek çok mümkün görünmüyor.

Doğal Tehlikeler

Yaşadığınız bölgeye bağlı olarak yabani hayvanlarla karşılaşabilirsiniz. Gelincik, rakun, sincap ve fare gibi hayvanlar evinize zarar verebilir. Sivrisinekler, örümcekler ve diğer böcekler de kırsal kesimde bol miktarda bulunur. Ayrıca, orman yangını ve sel gibi felaketlerin görülmesi şehirlere göre daha olasıdır.

İzolasyon

Başta cazip gelen her şeyden ve herkesten uzaklaşma fikri taşındıktan sonra büyüsünü kaybedebilir ve kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Şehirdeki arkadaşlarınızın sizi ziyaret etmesi ya da sizin onları ziyaret etmeniz ister istemez zorlaşacaktır. Çevrenizde daha az insan ve daha az sosyal aktiviteniz olacak. Özellikle kışın zorlu hava şartlarından dolayı evde mahsur kalmanız olası.

kırsal yaşam

Zorlu İş Yükü

Son olarak, kırsalda yaşamak zahmetlidir ve çok çalışma gerektirir -özellikle de çiftçilik yapmaya karar verirseniz. Hayvanlara ve bahçeye bakmaktan yakacak odun ayırmaya ve garaj yolunuzdan kar küremeye kadar her zaman yapılacak bir işiniz olacaktır.

Ne dersiniz, kırsala taşınmak iyi bir fikir mi? Bu sorunun cevabı tamamen size bağlı. Hayattan ne istediğinizi, neyi sevip neyi sevmediğinizi, hangi konularda taviz verebileceğini ve nelerden vazgeçemeyeceğinizi belirleyin. Büyük adımı atmadan önce artıları ve eksileri ile dikkatlice tarttığınızdan emin olun.

Şehir hayatını geride bırakarak, Alaska'da, doğanın kalbinde yepyeni bir hayat kurmak isteyenlerin maceraları için Yabanda 100 Gün'ün bölümlerini buradan izleyebilirsin.