1. Serbest Güreşe 6 Yaşında Başladı

Babanız ülkenizdeki en iyi judo ve sando uzmanı olursa bu kadar erken yaşta bu işlere başlamanız pek sürpriz olmuyor. Khabib, yalnızca 6 yaşındayken babası Abdulmanap Nurmagomedov ile birlikte çalışmaya başladı. Khabib’in dedesi Magomed Nurmagomedov’un da bir serbest güreşçi olduğunu düşünürsek bu yeteneklerin bazılarını da ailesinden aldığını söylemek yanlış olmaz.

khabib

2. Genç Yaşta Birçok Dövüş Tekniğinde Ustalaştı

Akranları orta okul ve lise sıralarında mekik dokurken, Khabib Nurmagomedov Rusya’da popüler olan bütün dövüş tekniklerinde ustalaşmayı başarmıştı. Babasına göre Khabib’in çok iyi şekilde öğrendiği Judo, Sambo, Pankration, Tutma ve greko-roman güreş teknikleri, kendisinin MMA kariyerindeki büyük başarısının sırrı.

khabib

3. Kendisi Bir Futbol Aşığı

İlk defa 1994 FIFA Dünya Kupası’nda futbol izlemeye başlayan Khabib, o günden itibaren sıkı bir futbol hayranı oldu. Ayrıca genç yaşlarda dizini incitene kadar futbol oynadığı ve profesyonel olmayı da düşündüğünü hatırlatalım. Khabib’in desteklediği takım ise şimdilerde Rusya 3. Liginde bulunan fakat bir zamanlar adından sıkça söz ettiren Anji Mahaçkale futbol takımı. Khabib ayrıca sıkı bir Real Madrid hayranı ve Madrid’in eski oyuncusu Cristiano Ronaldo ile de iyi bir arkadaşlığı var.

khabib

4. Gece geç saatlerde antrenman

Khabib Ramazan ayı süresince herhangi bir maç yapmıyor. Bu dönemlerde oruç tutan Khabib, yalnızca gece geç saatlerde antrenman yapıyor. Ayrıca kendisi hiçbir durumda alkol kullanmıyor.

khabib

5. Idolü Fedor Emelianenko

Fedor, sporla ilgilenen Ruslar arasında en popüler ve saygı duyulan MMA dövüşçüsü. Khabib ve Fedor ilk olarak 2004 yılında Mahaçkale’de düzenlenen Dagestan Open Sambo Turnuvasında karşı karşıya geldiler ve bu karşılaşmayı Fedor kazandı. O günden itibaren Fedor’un kariyerini sıkı bir şekilde takip eden Khabib, onun bütün MMA dövüşlerini izledi. Verdiği bir röportajda Khabib, Fedor’un olimpik sporlar üzerine MMA’i tercih etmesinin önemli sebeplerinden biri olduğunu söyledi.

khabib

6. Babasına Göre 32 Yaşında Emekli Olacak

Khabib’in babası Abdulmanap Nurmagomedov’a göre Khabib’in kariyeri fazla uzun sürmeyecek. Ona göre 32 yaş, oğlunun fiziksel kondisyonunun geriye doğru gitmeye başlayacağı yaş olacak ve o noktadan sonra en üst seviyede dövüşmeyi bırakmak zorunda kalacak.

Fakat bu söylemin üzerinden çok sular aktı ve bizler şu anda 31 yaşında olan Khabib’i düşününce onu daha uzun süre izleyeceğimizden eminiz.

khabib

7. Instagram’daki En Popüler Rus Sporcu

Khabib 2020 itibarı ile 18,3 milyon takipçi ile Instagram’daki en popüler Rus sporcu koltuğunda oturuyor. Ağustos 2018’de kendisinin yalnızca 3 milyon takipçisi olduğunu hatırlatırsak, şöhret basamaklarını nasıl hızlı tırmandığını görme şansına sahip oluyoruz.

khabib

8. Dövüşleri Arasında 90 Kiloya Kadar Çıkıyor

Khabib dövüşler için çok kilo vermesi ile biliniyor. Yaklaşık 70 kilo ile oktagona çıktığınız hafif sıklette dövüşen sporcu, dövüş aralarında 90 kiloya kadar çıkabiliyor.

Kendisinin maçtan önceki tartı etkinliklerinde 70 kilo olarak tartılıp, maça kadar 6-7 kilo daha aldığı biliniyor. Kimileri bunu hile yapmak olarak yorumluyor fakat Khabib’in yaptıkları organizasyonun kurallarına uygun.

khabib

9. Maç öncesi ülkesini anıyor

Khabib’in dövüşlerine çıkarken kullandığı şarkı Sabrine Kors tarafından söylenen, anavatanı Dağıstan hakkında bir parça. Ülkesine olan bağlılığını her fırsatta dile getiren Khabib Nurmagomedov’u ayrıca oktagona yürürken dedesine ait bir papakha şapkasıyla görüyoruz.

 khabib

10. Khabib ve Tiramisu

UFC 209’da Tony Ferguson ile karşılaşması beklenen Khabib, kilo verme döneminde yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle maçtan çekilme kararı almıştı. O dönem internete düşen bir videoda Khabib’in tartı etkinliği öncesi takımı ile birlikte bir kafede tiramisu siparişi verdikleri görülüyordu.

Rakibi Ferguson durumu profesyonellik dışı ve saygısızca bir hareket olarak nitelendirdi. Fakat Khabib suçlamaları reddetti ve tiramisuyu masadaki diğer arkadaşları için sipariş ettiklerini, kendisinin sıkı bir diyette olduğunu söyledi.

Ne olursa olsun o dönem herkesi heyecanlandıran ve 2015 yılından itibaren 3 defa ayarlanıp iptal edilen Nurmagomedov – Ferguson maçı 7 Nisan 2020’de UFC 223 etkinliğinde gerçekleşecek.

khabib