Yakın zamana kadar çıplak el boksu hakkında bir şey duymamış olabilirsiniz. Bunun nedenlerinden biri, yalnızca İngiltere’de popüler bir spor dalı olması ve uzun zaman boyunca ABD’de yasaklanmış olmasıdır. Çıplak el boksu eski dövüş sporlarından gelişen orijinal boks formudur. Boks eldiveni olmadan mücadele eden iki kişi arasında oynanan bir boks maçı demek en doğrusu olur.

çıplak el boksu

Peki normal eldivenli boks ile açık el boksu arasındaki fark nedir?

1. Daha güvenli olabilir.

Bu konuda net bir fikir birliği olmamasına rağmen çıplak el boksunun, travma ve sarsıntılar için daha güvenli bir versiyon olduğuna inanılıyor. Eldiven olmadığından daha kanlı maçlar çıkabiliyor tabii ancak eldiven olmaması, her yumruk elinizi acıttığı için eldivene göre daha yavaş yumruklar atmanıza sebep oluyor ve beyin sarsıntısı olasılığını azaltıp hayati riski daha da azaltmış oluyor.

çıplak el boksu

Ayrıca eldivensiz boks, parmak eklemleri ve bileklerde daha yüksek yaralanma olasılığına sahiptir, bu nedenle çıplak el boksörünün kariyer süresinin nispeten daha az olduğunu düşünebiliriz. Çıplak el boksu daha az ölümcül olabilir, ancak genel olarak bir kariyer seçeneği olarak uzun vadede sürdürmeyi zorlaştıran birçok küçük yaralanmalara neden olur.

çıplak el boksu

2. Çıplak El Boksu tarih boyunca birçok yasal mücadele vermiştir.

Çıplak el boksunun en popüler olduğu Birleşik Krallık‘ta, spor hiçbir zaman yasaklanmadı. Ancak resmi bir düzenleyici de hiç olmadı ve İngiliz Boks Kontrol Kurulu tarafından da yönetilmemektedir.

çıplak el boksu

Londra'daki O2 Arena'da, 2017'de 2000'den fazla seyirci arasında 14 dövüş yapıldı. İlk kez bu kadar prestijli bir mekan bu sporu sahneledi. Boks, aslında İngiltere'de eldivensiz olarak başladı, ancak 1892'de daha az kanlı olması için eldivenler piyasaya sürüldü. Buna rağmen çıplak el dövüşleri yasal kaldı, ancak performans gruplarını düzenleyecek bir yönetim organı yoktu. Sonuç olarak, birçok kulüp var ancak hiçbirinin lisansı yıllardır hiç olmadı.

çıplak el boksu

ABD'de işler daha karmaşık. ABD'deki federal ve eyalet yasaları nedeniyle çıplak yumruk dövüşü hiçbir zaman yasal değildi. Wyoming'in 20 Mart 2018'de dövüşleri yasallaştırması ile tarihte ilk defa resmi olarak çıplak el boksları yapılmaya başladı. O zamandan beri New Hampshire ve Mississippi de bu sporu yasallaştırdı ve diğer eyaletlerin de bu doğrultuda adım atması bekleniyor.

çıplak el boksu

3. Eldiven kullanımı ve el sargısı

Boksörler sadece bileği korumak için el sargısı giyse de çıplak el boksu eldiven kullanımını yasaklar. Dolayısı ile sadece bileği koruyan parmak eklemlerinin olduğunun yerlerin açık olduğu eldiven ya da bileklik takılabilir.

çıplak el boksu

Eldivenli boksta eldivenlerin amacı, yaygın konsepte göre rakibin kafasını değil, boksörün elini korumaktır. Bununla birlikte, bu, boksörlerin el yaralanmaları konusunda endişelenmelerine gerek olmadığı için güçlü yumruklar atmalarına izin verir. Sonuç olarak, kafaya verilen hasar daha yüksektir. Bu, çıplak elli dövüşçülere kıyasla daha fazla travma, aşamalı veya anlık beyin hasarı yaşayan profesyonel boksörler için daha fazla yaralanmaya yol açar.

çıplak el boksu

Tüm bunlara rağmen, çıplak el boksu daha medeniyetsiz ve genel halk için tehlikeli görünmektedir. Çıplak el boksunun çok daha kanlı olduğu ve oldukça vahşi görünen bir ortam yaratabileceği doğrudur. Bu görüntüye rağmen yine de daha az tehlikeli bir spor dalıdır.

4. Oyunun kuralları ve farkları

ABD'de Çıplak El Dövüş Şampiyonası BKFC'nin kendi kuralları ve düzenlemeleri varken, dünya çapında bağımsız yapılan sporun genel bir kurallar dizisi vardır. Bununla birlikte, birçok kural kulüpten kulübe değişir ve genellikle organizatörler ve dövüşçüler arasında kararlaştırılır.

çıplak el boksu

Çıplak el boksu daha yavaş bir spordur, daha taktikseldir ve dövüşçüler daha temkinlidir.

Çıplak el Boksunda giyilen eldiven yoktur. Genellikle el sargısı giyilir ancak bunlar bileği korumak içindir. Parmak eklemleri daime açık kalmalıdır.

çıplak el boksu

Çıplak El boksörleri, o kadar sert yumruk atamazlar. Profesyonel boksörlerin aksine çok daha fazla sert kısımlar yerine (kafatası, dirsekler vb.) rakibin vücudunun yumuşak bölgelerine (çene, burun, karaciğer, diyafram) yumruk atmaya odaklanır. Nakavtların çoğu vücut vuruşlarından gelir. Genellikle bir boksör, bir vücut vuruşunun acısına veya dayanıklılık eksikliğinden dolayı devam edemez.

Eskiden çıplak el boksu süreleri çok uzunda ve dövüşçüler o kadar süre dayanmıyordu. Şimdi karşılıklı olarak bir süre belirlenir ve bu sayede maçlar normalden daha kısa sürer.

çıplak el boksu

Modern maçlar hem geleneksel çıplak el boksu hem de eldivenli bokstan oldukça farklıdır. En önemli farklardan biri, 18 saniyelik bir yere düşürme ve 3x2 dakikalık turlardan oluşan dövüşler şeklinde yapılıyor olmasıdır. 1'er dakika mola alma hakları da bulunuyor.

Bu maçlarda normal boks maçlarında gördüğümüz savunma şekli, eldiven olmadığı için bir işe yaramıyor. Dolayısı ile bu maçlarda yeni nesil savunma şekilleri görüyoruz.

çıplak el boksu

Çıplak yumruklu boksun modern biçimi önem kazandıkça, daha fazla ülke bu dövüşleri onaylamaya ve düzenlemeye başladı. Bunun eş değer olarak çok daha fazla yayıncı bu maçları yayınlamak için sıraya girmiş durumda.

ÇIPLAK EL BOKSU ŞAMPİYONASI 14 KASIM 23:30'DA BİLGEHAN DEMİR İLE BOKS GECESİ'NDE.