1. Boks Dünyasının En İyi İsmine Nasıl Sahip Oldu?

Çingene Kral lakaplı Tyson Luke Fury 12 Ağustos 1988’de dünyaya geldi. Fury’nin babası John Fury oğlunun ismini efsanevi ağır sıklet boks şampiyonundan esinlenerek koydu: Mike Tyson. Bize göre bununla birlikte Tyson Fury boks dünyasının en ilgi çekici isimlerinden birine sahip oldu.

tyson fury

2. Fury’nin Kökeni İrlanda’ya gidiyor

Tyson Fury Manchester doğumlu bir İngiliz olsa da, aile kökleri İrlanda’ya uzanıyor. Büyükbabası göçebe hayat süren bir Tuam’lı iken annesi ise Belfast kökenli. Bütün bu bağlantılar kendisinin İngiltere’de Çingene Kral olarak anılmasına sebep oldu. Fury, bu lakabıyla gurur duyuyor.

tyson fury

3. Boksörlük Ailesinden Geliyor

İrlandalı kanı Fury ailesinin damarlarında dolaşan tek şey değil. Fury’nin babası 1980’li yıllarda Çingene John Fury ismiyle öncelikle çıplak el boks, ardından da profesyonel boks dünyasında isminden söz ettirdi. Tyson Fury’nin aynı zamanda birçok boksör kuzeni bulunuyor. Bunların arasında ünlü ağır sıkletler Hughie Fury, Nathan Forman, eski WBO ortasıklet şampiyonu Andy Lee ve hafif ağır sıklet Hosea Burton bulunuyor.

tyson fury

4. Babası Hapis Cezası Aldı

2011 yılında Fury’nin babası sinirlerine hâkim olamadığı için Manchester’da 11 yıllık bir hapis cezası aldı. John Fury, 12 yıl önce bir şişe bira yüzünden tartıştığı arkadaşına saldırması sonucu hüküm giydi. Baba Fury, Şubat 2015’te hapisten çıktı.

tyson fury

5. Özel Hayatı

Tyson Fury, eşi Paris Fury ile 17 yaşındayken tanıştı. O dönem 15 yaşında olan Paris ile kısa bir süre sonra birlikte olmaya başladılar. Gerçek İrlandalı çingene geleneğini sürdüren Fury, o dönemler bir karavanda yatıp kalkıyordu. Çiftin evlendikten sonra beş çocukları oldu.

tyson fury

6. Kardeşi Aşk Adası Programına Katıldı

Yazımızın önceki bölümlerinde bahsettiğimiz gibi, Tyson’ın ailesi profesyonel boksörlerle dolu. Tyson’ın küçük kardeş Tommy Fury’de kendini bu mesleğe adayanlardan. Kendi boks başarıları ve ailesinden gelen şöhret ile 2019 yılında İngiltere’nin Survivor’ı olarak bilinen Aşk Adası yarışmasına kız arkadaşı Molly-Mae Hague ile katıldı. Yarışmada ikinci oldu.

tyson fury

7. Tyson Fury Prematüre Bir Bebek Olarak Doğdu

Tyson Fury için doğduğu andan itibaren savaşmaya başladı diyebiliriz. Normal zamanından üç ay erke,n prematüre olarak doğan Fury için doktorlar yaşama şansı düşük yorumunda bulunmuştu. Çünkü Fury, yalnızca 450 gram ağırlığında doğmuştu. Bu savaştan galip çıkarak yaşama tutunan Fury’ye babası Tyson ismini uygun gördü.

tyson fury

8. 11 Yaşında Okulu Bıraktı

Birçok çocuk gibi Tyson Fury’de okulu pek sevmiyordu. Fakat diğer çocuklardan farklı olarak ailesi küçük bir yaşta okulu bırakmasına izin verdi. Okulu bırakan Tyson, babası ve kardeşi ile birlikte asfalt işinde çalışmaya başladı.

tyson fury

9. 2008 Olimpiyatlarına Katılamadı

Tyson Fury, amatör boks kariyerinin en iyi döneminde, 2008 Yaz Olimpiyatlarına katılmaya karar verdi. Fakat Britanya Tyson’ın yarıştığı sıklet için çoktan bir aday seçmişti ve bu yüzden bu hedefine asla ulaşamadı.

tyson fury

10. Depresyonla Savaştı

Tyson Fury, başarılarla dolu profesyonel boks kariyerinin yanı sıra, depresyona karşı verdiği uzun savaş ile de tanınır. Fury, önüne geçemediği çılgın düşünceleri sebep göstererek boks dünyasına 2,5 yıl gibi uzun bir süre boyunca veda etti. Fakat neyse ki depresyonu yendi ve hayatını tersine döndürdü.

tyson fury

11. Madde Bağımlılığı İle Savaştı

Tyson Fury’yi 2,5 yıllık uzun bir depresyona sürükleyen şeylerin başında madde bağımlılığı geliyordu. Tyson Fury hayatında bir kez bile sigara içmediğini söylese de geçmişte uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele ettiğini kabul ediyor.

tyson fury

12. İntihara Teşebbüs Etti

Hayatının en kötü noktası olan 2016 yılında, Tyson Fury neredeyse kendi canını alıyordu. Joe Rogan’ın programına katılan Tyson, o dönemlerde uyandığı her gün ölmek istediğini dile getirdi. Fury, aracı ile 300 km/s hıza ulaşıp bir duvara doğru aracını sürdüğünü fakat ailesi ve çocuklarını düşünerek durakladığını anlattı.

tyson fury

13. Babası Dana White ile Dövüşmek İstiyor

UFC başkanı Dana White, zamanında Tyson Fury için UFC’de çok fazla dayanamaz açıklamasında bulunmuştu. Babaların oğullarını koruduğunu çok kez gördük fakat John Fury’nin yaklaşımı biraz farklıydı. John Fury, şu anda gezegendeki en fit 54 yaşındaki adam olduğunu söyledi ve her yerde her şartta Dana White ile dövüşebileceğini ekledi.

tyson fury

14. Kilo Problemleri

Tyson Fury her zaman bir ağır sıkletti. Fakat hayatının zor dönemlerinde bir ağır sıklete göre bile fazla olan kilolara ulaştı. Bir dönem 175 kilogramı aştığını belirten Fury, ketojenik diyet ile 2 yıldan kısa bir sürede 115 kiloya indi.

tyson fury

15. Deontay Wilder’a Karşı Alınan Tartışmalı Karar

2018 sonlarında iki mükemmel dönüş karşılaşmasının ardından Tyson Fury, WBC ağır sıklet unvanı için Deontay Wilder’a meydan okudu. 12 raunt süren ve sürekli bir o yana bir bu yana giden maçın sonucu beraberlik olarak açıklandı. Fury ve hayranları ise galibiyeti kendi taraflarının hak ettiğini düşünüyordu.

 

Deontay Wilder vs Tyson Fury 2018 Maç Özeti