Altın, değerli bir metaldir. O kadar değerlidir ki neredeyse tüm endüstriler tarafından kullanılır, bu durum onu ağırlığından çok daha değerli kılan konuma sokuyor.

altın

Altın Dünya'ya Nasıl Ulaştı?

Altınlar oluştukları günden sadece 200 milyon yıl sonra, Dünya'ya göktaşları aracılığı ile düştüler ve biz de bu sayede dünyada onları bulabiliyoruz. Yaklaşık 22 milyar ton asteroit kayasından elde edilen değerli metaller, gezegenin mantosuna gömüldü ve bugün hayati endüstrilerimizin çoğu, bunların çıkarılmasına güveniyor.

altın

Altın Nerelerde Kullanılır?

Altının hem dövülebilir hem de esnek olması nedeniyle kendine has özellikleri vardır. İnce levhalar halinde dövülebilir, farklı şekillerde kalıplanabilir veya kırılmadan ince teller halinde çekilebilir. Elektronik ve bilgi işlemde, elektriği iyi ilettiği ve bileşenleri ısı, korozyon ve aşınmadan koruduğu için pimleri ve konektörleri kaplamak için kullanılır.

altın

Baskılı devre kartlarındaki, merkezi işlemcilerdeki ve RAM yongalardaki kontaklar ve pimler, büyük veri merkezi süper bilgisayarlarından akıllı telefonlara kadar her şeyi çalıştırmak için altın kullanır.

altın

Ancak eski cihazlarınızdan bunları çıkarmak konusunda fazla heyecanlanmayın, çünkü ortalama bir bilgisayar bir onsun yüzde birinden daha azını (yaklaşık 12 dolar değerinde) içerir ve onu çıkarmak, bileşenlerin asit ve toksik kimyasallarda çözülmesi gibi zor ve pahalı süreçlerden oluşur .

altın

Uçaklar, uydular ve uzay aracındaki temel havacılık elektroniği sistemlerin (motor, iletişim, kontrol ve görüntüleme sistemleri dahil) altın içerir. Havacılık bir bütün olarak altın olmadan çalışamazdı. Astronot kaskları ve uyduları korumak için kullanılan mylar (Mylar: yüksek oranda yansıtıcı ve ışık geçirmeyen bir tür film) levhalar, ısıyı ve zararlı güneş ışınımını yansıtan bir altın katmanına sahiptir.

altın

Uzayın neredeyse mutlak sıfıra yakın soğuk (-273 derece) ve kavurucu ısı dalgalanmalarında altın paha biçilmez bir yalıtkan ve yansıtıcıdır. Uzay araştırmalarındaki öneminin bir başka örneği de gezegenin haritasını çıkarmak için özel bir altın kaplamalı teleskop aynası kullanan ve arazisinin hassas topografik görüntülerini oluşturan Mars Orbiter Lazer Altimetre'dir. (MOLA)

Uzay sanayideki yeri kadar olmasa da yine de önemli olan, bu elementin cam yapımındaki rolüdür. Dekoratif cam işçiliği Roma ve Helenistik Yunan uygarlıklarına kadar uzanmaktadır, ancak modern mimari camlarda pencerelerde ince bir altın film tabakası, kızılötesi ışığı yansıtır ve binaları yazın daha serin ve kışın daha sıcak tutar.

altın

Küçük Miktarlar, Büyük Etkiler

Neyse ki altın, diğer metallere kıyasla ender bir metal olmasına rağmen, mikroskobik miktarları bile hayatımızı büyük ölçüde iyileştirebilir özelliğe sahiptir. Bir metrenin milyarda birini ölçen altın nanopartiküller, en hassas kimyasal testleri geliştirmek için küçük dedektörler olarak kullanılır.

altın

Quebec'teki bir ekip, akçaağaç şurubunun kalitesine bağlı olarak renk değiştiren altın nanopartiküller kullanarak tıpkı bizim dilimiz gibi duyu almaçları olan yapay bir dil tasarladı. Cihazları, şuruptaki ince tat notalarını üretim anında tanımlamaya çalışır ve kalitesiz şuruplardan yüksek kaliteli ürünü hızla eleyerek çıkarır.

Bu hassas ölçüm, modern tıpta diyabet veya kanser gibi hastalıkları test etmek için de kullanılıyor. Kol saati büyüklüğünde giyilebilir bir cihaza dahil edilen nanopartikül sensörleri, pahalı laboratuvar ekipmanına ihtiyaç duymadan basit bir ışık darbesi kullanarak kandaki hastalık biyo belirteçlerini tespit edebiliyor.

altın

Avustralya Ulusal Üniversitesinde oluşturulan sensörler, cildimizden ve nefesimizden yayılan metabolitler adı verilen küçük gaz konsantrasyonlarını tespit ederek kan testleri ve diğer uzun soluklu prosedürlere olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir. Bu teknoloji, diğer gezegenlerdeki yaşamı tespit etmek için bir gün küçük uzay aracına veya mikro uydulara bile takılabilir.

Verimlilik

Yine başka bir maddi yenilik, birçok endüstriyel süreçte altının yerini potansiyel olarak hafif bir alternatifle değiştirebilir. İsviçre'de geliştirilen altın aerojel film, geleneksel altın alaşımlarından bin kat daha hafiftir. Katalizde kullanıldığında kimyasal reaksiyonları daha verimli hale getirebilir. Camcılıktan havacılığa kadar altının ışığı yansıtma veya soğurma özelliklerini kullanan herhangi bir uygulamada daha ucuz, daha hafif bir seçenek sağlayabilir.

altın

Aerojel altının benzersiz özellikleri, yeni nesil basınç sensörleri de üretebilir. Normal atmosferik basınçta tek tek altın parçacıkları elektriğe dokunmaz veya elektrik iletmez, ancak malzeme sıkıştırıldığında iletken hale gelir ve fabrikalardaki endüstriyel ambalajlardan uzay aracındaki vakum basınç sensörlerine kadar her şeyde kullanım için uygun hale gelir.

Altının birçok farklı sektördeki kullanımı, değerini parlak bir zenginlik gösterisinin ötesinde artırmaya devam ediyor. Kıtlığı kısa vadede bir sorun olsa da madencilik yapma ve kullanma şeklimizdeki yenilikler, öngörülebilir gelecekte teknolojik atılımları körükleyecektir.

altın