1. Vikingler boynuzlu miğfer kullanmadılar.

Vikingler hakkında gördüğünüz birçok kostümü unutun. Hırçın görünüşlü İskandinav savaşçılar muhtemelen kafaları açık gezmiyorlardı, fakat boynuzlu miğferler kullandıklarına dair hiçbir kanıt yok.

Vikinglerin dönemi üzerine yapılan araştırmalar üzerine sadece bir tane miğfer keşfedildi ve o da boynuzsuzdu. Boynuz eğiliminin ise 19. yüzyılda ressamlar tarafından çıkarıldığı sanılmaktadır. Kuzey Avrupalıların anlattığı hikâyelerden etkilenmiş olma ihtimalleri yüksek.

2. Vikingler hijyene çok önem verirdi.

Birçok kişi Vikinglerin gemi kürekleri çekmek ve düşmanlarına saldırmak dışında Valhalla’ya giden yolu baya kirli bir şekilde geçirdiklerini düşünüyor. Aslında durum bunun tam tersi. Viking kazı alanlarına yapılan çalışmalarda hayvan kemik ve boynuzlarından yapılmış cımbızlar, jiletler, taraklar ve kulak temizleyicileri bulundu. Vikinglerin ayrıca haftada en az bir kere banyo yaptıkları düşünülmektedir. (O dönemde Avrupalılar bile o kadar yıkanmıyorlardı.)

3. Vikingler ateş aakmak için özel bir sıvı kullanırdı.

Vikingler insan atıklarından daha fazla fayda sağlamanın yöntemlerini keşfetmişlerdi. Ağaç kabuklarından topladıkları “touchwood” adı verilen mantarı, insan idrarı içerisinde birkaç gün boyunca kaynatırlardı. İdrarda bulunan sodyum nitrat, malzemenin yanmasını sağlardı. Böylece Vikingler hem yakacak özel bir malzeme üretir, hem de ateşlerini gittikleri her yere taşıyabilirlerdi.

4. Vikingler ölülerini gemilerle gömerdi.

Vikinglerin gemilerini çok sevdiği tartışmasız bir gerçek. Bir gemi ile gömülmek onlar için çok büyük bir onurdu. Bölgedeki inanışa göre, cesur savaşçıların öldükten sonra bir festival ve ziyafet ortamında karşılandığına inanılır ve birlikte görüldükleri geminin de bu son durağa daha hızlı ulaşmalarını sağlayacağı düşünülürdü. Seçkin liderler ve önde gelen kadınlar genellikle silahları, değerli eşyaları ve hatta kurban edilen köleler ile birlikte gemilere gömülürlerdi.

5. Köle ticaretini aktif olarak uyguladılar.

Birçok güçlü Viking, köle ticareti sayesinde zengin oldu. İngiliz, Kelt ve Slav yerleşim yerlerine saldırarak kadınları ve genç erkekleri köle olarak yanlarına alırlardı. Daha sonra ise bu köleleri Avrupa ve Orta Asya köle piyasalarında satarlardı.

Vikingler hakkında bilmediğiniz 10 gerçek

6. Viking kadınları temel haklara sahipti.

Viking kadınları 12 gibi çok küçük bir yaşta evlendirilir ve eşleri deniz aşırı maceralardayken evde her şeyin yolunda olmasını sağlarlardı. Yine de, kendi dönemlerinde yaşayan birçok kadından çok daha fazla özgürlerdi.

Köle olmayan kadınlar mülk sahibi olabilir, boşanma talep edebilir ve hatta boşandıktan sonra çeyizlerini geri alabilirlerdi.

Vikingler hakkında bilmediğiniz 10 gerçek

7. Viking erkekleri zamanlarının çoğunda çiftçilik yapardı.

Bu biraz hayal kırıklığı yaratabilir fakat birçok Viking elinde kılıç yerine tırpan taşıyordu. Doğruyu söylemek gerekirse, yalnızca saldırı için karaya basan ve denizlerde bir korsan gibi yaşayan Vikingler de vardı, fakat genelin büyük çoğunluğu yalnızca çiftçilik ile uğraşıyordu.

Aynı zamanda hayvancılık ile de uğraşan Vikingler, sığır, domuz, keçi ve koyun gibi hayvanları yetiştirerek ev hanelerini doyurmaya çalıştılar.

Vikingler hakkında bilmediğiniz 10 gerçek

8. Vikingler eğlence için kayak yapardı

İskandinavyalıların kaymak için yaptığı aletlerin geçmişi 6 bin yıl önceye kadar dayanıyor. Tabii Rusların bunları daha da önce icat etmiş olabileceği gerçeği de var. Yine de Vikingler hem eğlence, hem de ulaşım aracı olarak kayakları kullandılar. Hatta taptıkları bir kayak tanrıları da vardı: Ullr.

Vikingler hakkında bilmediğiniz 10 gerçek

9. Viking erkekleri sarışın olmayı tercih ederdi

Kendi kültürlerinin güzellik standartlarını sağlamak adına, esmer Vikingler (genellikle erkekler) içerisinde güçlü bir sabun ve boya bulunan bir karışım ile saçlarının renklerini açmaya çalışırlardı. Hatta bazı bölgelerde bu karışımı sakallarına uygulayan erkekler de vardı.

Hatta bu uygulamaların Vikinglerin daha temiz olmalarına ve saç biti gibi sorunların önüne geçmesine sebep olduğu düşünülmektedir.

Vikingler hakkında bilmediğiniz 10 gerçek

10. Hiçbir zaman ulusal bütünlükleri olmadı

Vikingler genellikle diğer Vikingleri tanımazlardı. Hatta muhtemelen kendilerine Viking de demiyorlardı. Bu ifade deniz aşırı görevlere giden İskandinavlar için kullanılmıştır. Viking döneminde şu anda Norveç, Danimarka ve İsveç’i oluşturan bölgede bulunan ve şefler tarafından yönetilen kabileler vardı. Bu kabilelerin çoğu birbirini tanımazken, yakın olanlar ise genellikle savaş halinde olurlardı.

Vikingler hakkında bilmediğiniz 10 gerçek

Vikingler'in Amerika yolculuğunu hemen Esrarengiz Kayıplar’da izle,

 

 

Esrarengiz Kayıplar Salı 21:55’te DMAX’te! Tüm bölümler için buraya tıkla.