-Uzay İstasyonu’na yeni yolcular

Expedition 64 ekibi, Soyuz MS-17 uzay mekiği ile 14 Ekim’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na olan yolculuklarına başladı. Kazakistan’dan yola çıkan ekipte astronot Kathleen Rubins, kozmonotlar Sergey Ryzhikov ve Sergey Kudverchov yer alıyor.

uzay dosyası

-Eve dönüş

Chris Cassidy, SpaceX projesi kapmasında geçtiğimiz Nisan ayında Soyuz MS-16 ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmıştı. 6 ayını uzayda geçiren Chris için eve dönüş vakti geldi. 22 Ekim’de kapsüllerinin Kazakistan’a iniş yapması bekleniyor.

uzay dosyası

-Uzay Dosyası DMAX'te açılıyor

25 Ekim Pazar günü DMAX'te tüm gün boyunca en özel uzay programlarını izlemek için şimdiden alarmlarınızı kurun. 15:30'da başlayacak uzay maratonunun programı şöyle:

15:30 - NASA'nın Geleceğe Yolculuğu
16:55 - NASA'nın Açıklanamayan Dosyaları
17:55 - Gizli Uzay Maceraları
19:55 - Mesaj
23:25 - Şifreler ve Komplolar
01:15 - Morgan Freeman ile Evrenin Sırları

-Uzay turizmi için ilk adım

Virgin Galactic şirketi, uzay turistlerini dünyanın dışına taşımak için geliştirdiği aracını 2 pilotla 22 Ekim’de test edecek. SpaceShipTwo adını taşıyan araç, 2 denemeden ilkini gerçekleştirecek. İlk kez insanla gerçekleşen bu uçuşta 2 pilot yer alacak ve kalkış New Mexico’dan gerçekleşecek. Tüm testler sağlandıktan sonra 2’nci deneme uçuşu ise 2021’de şirketin sahibi Richard Branson ile gerçekleşecek. Proje başarılı olursa yakında 250 bin dolar karşılığında uzay yolculuğu mümkün olacak.

uzay dosyası

uzay dosyası

-Uzay İstasyonu 20 yaşında

2020 uzay araştırmalarında büyük bir önem taşıyor. Bu yıl Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 20. yılı, yani tam 20 yıldır aralıksız astronot ve kozmonotları ağırlıyor. İlk yola çıkan Expedition 1 ekibi, 31 Ekim 2000’de maceralarına başlamıştı. Uzay araştırmaları için önemli bir dönüm noktası…

uzay dosyası

Astronot James H. Newman, 1998'de Uluslararası Uzay İstasyonu'nun ilk parçalarını bir araya getiriyor.Newman, bu kurulumu gerçekleştirmek için 7 saat boyunca uzayda yürümüş oldu.

uzay dosyası

uzay dosyası

uzay dosyası

-Uzay Haftası

Dünya Uzay Haftası, her yıl 4-10 Ekim tarihlerinde kutlanıyor. 90’dan fazla ülkede kutlanan hafta, 1999'da Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi. Ekim ayında olmasının nedeni ise insanlığın uzaya doğru açılmasında dönüm noktası olan iki olayın yer alması. Birincisi 4 Ekim 1957'de dünyanın ilk yapay uydusu Sputnik 1'in uzaya fırlatılması. İkincisi ise 10 Ekim 1967'de kısaca Uzay Antlaşması olarak bilinen devletlerin uzaydaki hareketlerini düzenleyen sözleşme yürürlüğe girdi. Bugüne kadar 110 ülke bu anlaşmayı imzaladı.

uzay dosyası