Her şey oyunları tanıtarak başladı. (Sony önce oyunları tanıttı)

Sony’nin internet üzerinden yaptığı lansmanda ilk olarak Playstation 5 ve beraberinde hangi oyunların geleceğini gördük. Çok fazla oyuncu kitlesine sahip olan Grand Theft Auto 5, Spider-Man: Miles Morales, Gtan Turismo, Hitman 3 gibi oyunların nasıl görüneceğini ve ne zaman yayın hayatına girecekleri açıkladı. Canlı yayının ilk 1 saati sadece oyunlara ayrıldı. Oyunlar önemliydi çünkü Sony’nin deyimiyle, oyunun geleceğini görmüş olduk.

PS5

Sony Sürpriz Yaptı.

Oyunlardan sonra Sony nihayet Playstation 5’i gözler önüne sürdü ve 1 değil 2 farklı modelin olması herkesi şaşırttı. Neredeyse aynı olan bu 2 model arasındaki tek fark, birinin blu-ray okuyucuya sahip olurken diğerinin olmaması. Peki bu ne anlama geliyor? Blu-ray okuyucuya sahip olan model ile fiziksel mağazalardan satın aldığınız oyunları takıp oynayabilirken diğer modelde sadece Playstation Store’dan indireceğiniz oyunları oynayabileceksiniz.

PS5

Playstation 5 ile beraberinde farklı aksesuarlar da hayatımıza girmiş oldu.

Sony bir yenilik yaparak farklı aksesuarlarını da bu etkinlikte tanıttı. Oyunun geleceğini tanıttığını vurguladığı bu lansmanda oyun deneyime farklı boyutlar katan yeni Playstation 5 aksesuarları şu şekilde;

PS5

Pulse 3D Kablosuz Kulaklık

Playstation Gold kablosuz kulaklığın yerini alacak bu kulaklık 3D ses desteğini çift gürültü önleyici mikrofonla birlikte sunan bir kablosuz kulaklık.

PS5

HD Kamera

Üzerinde 2 adet 1080p lens ile birlikte gelen HD kamera ile oyun oynarken aynı zamanda kaliteli yayınlar çekilmesine kolaylık sağlayacak.

PS5

Media Remote (Uzaktan Kumanda)

Sesli komutlar için üzerinde dahili bir mikrofona sahip olan Media Remote uzaktan kumanda.

PS5

DualSense Şarj İstasyonu

Çoklu şarj etme olanağı sunan şarj istasyonu.

PS5

Genel olarak lansmanda tanıtılanlar bu kadardı. Fiyat ve teknik özellikler gibi bilgileri tanıtım sırasında vermemiş olsalar da, Playstation hakkında bildiğimiz tek şey bunlardan ibaret değil. Fiyatını bilmiyoruz olabiliriz ancak bazı teknik özellikleri hakkında bilgi sahibiyiz.

Peki nedir bunlar?

PS5

Playstation 5 yeni bir işlemci ile gelecek ve tabii ki yeni bir ram ona eşlik ediyor olacak. Bu işlemci ve ram ile her şey hızlanmış olacak. Bu hızla beraber grafiklerin de beslenmesi gerekeceği için güçlü bir grafik işlemcisi de bizleri bekliyor olacak. Ek olarak tahmin edeceğiniz üzere Playstation 5’te SSD bulunacak. Tüm bu birimlerin hepsi son teknoloji ürünler olacak. Yine söylentilere göre 8K çözünürlüğün desteklenme ihtimali ama kesin olan ise 4K çözünürlüğün desteklenecek olması.

PS5

Tahmin edilen tüm teknik özellikler şu şekilde olacağı düşünülüyor:

-İşlemci:8 çekirdekli AMD Zen 2 CPU, 3,5 GHz’e kadar
-Grafik İşlemci: AMD Radeon RDNA 2, Işın izleme hızlandırma desteği, 2,23 GHz’e kadar değişken frekans
-RAM:16 GB GDDR6 RAM
-Depolama:825 GB SSD, 5,5 GB/sn okuma hızı
-Ses:Tempest 3D
-Oyun Diski:100 GB/disk’e kadar Ultra HD Blu-ray
-Video Çıkışı:4K 120 Hz, 8K, VRR desteği (HDMI 2.1), (Televizyonların da desteklemesi gerekiyor)

PS5

Dahası Var

Sony açıkladığı bilgilere göre 3D ses siteminde çok iddialı olduğunu belirtti. Siz oyun oynarken taktığınız kulaklıkla birlikte bir kuş sesinin tam olarak nereden geldiğini anlayabileceksiniz. Hatta Sony’nin iddiasını göre televizyonda dahi kulaklık takmadan bu deneyimi elde edebileceksiniz.

PS5

Bir diğer güzel haber ise yeni ara yüz. Bu yeni ara yüz ile oyunlar arasındaki veya oyundan oyuna geçişler çok daha hızlı olacak. Ayrıca SSD’nin de yardımıyla hala Playstation 4 Pro’da görünen takılmalar da tarihe karışmış olacak.

PS5

Yeni Nesil Kontrol Cihazı: DualSense

Yeni kontrolcü DualSense ile oyuncuları yeni bir deneyim bekliyor. Yeni bir titreşim motoru ile gelen bu cihaz ile siz bir aracı çölde mi sürüyorsunuz, çamurda mı sürüyorsunuz yoksa bitki örtüsünün üzerinde mi sürüyorsunuz, gözleriniz kapalıyken bile titreşim sayesinde çok rahat bir şekilde anlayabileceksiniz. Ayrıca sesinizin karşı tarafa gidebilmesi için DualSense içerisinde dahili bir mikrofon ile birlikte gelmiş olacak.

PS5

PS5 Ne Zaman Satışa Çıkacak?

Sony lansmanda bu konu hakkında hiçbir açıklama yapmayıp genel olarak oyunlar üzerinde durdu. Ancak Playstation 5 için açıklanan oyunların bir kısmı 2020’nin sonları işaret ediyor. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili Sony yetkilileri resmi çıkış tarihi ile ilgili bilgilere de yer vereceklerdir. Şu an için Eylül-Ekim aylarında çıkması öngörülüyor.

PS5

PlayStation 5 Fiyatı Türkiye’de Ne kadar Olacak?

Sony yetkilileri Playstation 5’in ne kadar fiyat etiketine sahip olduğunu açıklamadığından Playstation 5’in fiyatı hala merak konusu. Ancak yine tahminlere göre Türkiye’de 30 Eylül öncesi piyasa sürülürse 6.500-8.500 TL arası, 30 Eylül sonrasında ise 5.500-7.500 TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

PS5

Hala birçok konu hakkında tam bilgi sahibi olmasak da Sony, Playstation 5’i tam kadro karşımıza çıkarmış oldu.

PS5