Kullanıcı El Kitabını Kontrol Edin

Arabanızdaki en önemli donanım parçalarından biri düşündüğünüz gibi kaputunuzun altında değil, torpido gözündedir. Kullandığınız araçla ilgili marka ve modele özgü bilgilerle dolu kullanıcı el kitabından bahsediyoruz.

tamirat tadilat

Üretici ne tür bir yakıt önerir? Garantiyi geçersiz kılmaksızın karlı koşullarda lastiklerinizde zincir kullanabilir misiniz? Aracınızla ilgili bilmeniz gerekenleri burada bulacaksınız.

Lastik Basıncını Kontrol Edin

İşte önemi ciddi şekilde küçümsenen bir konu. Yetersiz şişirilmiş lastikler daha hızlı aşınır. Zayıf lastik basıncı da düşük kilometre performansına neden olur. Bununla birlikte, lastiklerinizin aşırı şişmediğinden emin olmanız gerekir çünkü bu durum patlama riskini artırır.

tamirat tadilat

 

Lastiklerinizi üreticinin belirlediği koşullarda şişirmeniz gerekir. Bu nedenle, ayda bir bakmalısınız -zorlu koşullarda araç kullanıyorsanız bu süreyi daha kısa tutmanızda fayda var. Ayrıca, tekerleklerinizin içinde neler olduğu hakkında size daha kesin veriler vermesi için bir lastik basınç göstergesi de satın alabilirsiniz.

tamirat tadilat

Lastik Rotasyonu Uygulayın

Lastiklerinizi periyodik olarak rotasyona tabi tutmalısınız. Lastik rotasyonu uygulaması her bir lastiği çıkarıp başka bir yere yerleştirmeyi içerir: örneğin, sol ve sağ lastikleri birbiriyle değiştirmek. Bunun amacı, lastiklerin eşit şekilde aşınmasını sağlayarak ömürlerini uzatmaktır.

tamirat tadilat

 

Yağı Değiştirin

Uzun yıllardır her 5 bin kilometrede bir veya üç ayda bir değiştirilmesi gerektiği söylense de genel olarak arabaların o kadar sık yağ servisine ihtiyacı yoktur.

Peki yağı ne sıklıkla değiştirmelisiniz? Bu sorunun cevabı aracınızın markasına ve modeline bağlıdır ve daha önce bahsettiğimiz kullanıcı el kitabında yer alır. Bununla birlikte, çoğu durumda, arabalar altı ayda bir veya 10 bin kilometrede bir yağ değişimi ile kurtulabilir. Değişimler arasında, yavaş yavaş yağ seviyelerini azaltan bir sızıntı gibi gelişmekte olan sorunları tespit etmek için yağı periyodik olarak kontrol etmek gerekir.

tamirat tadilat

 

Ön Cam Sileceklerini Değiştirin

Silecekleriniz ön camda izler bırakıyorsa, onları değiştirmenin zamanı gelmiştir. Yetersiz çalışan silecekler, ön camınızı etkili bir şekilde temizleyemeyeceği ve görüşünüzü zayıflatacağı için güvenlik riski oluşturur.

tamirat tadilat

Sürüş Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Aracınızın aşınmasını ve yıpranmasını en aza indirmek istiyorsanız, sağlam sürüş alışkanlıkları edinmeniz gerekir. Hız tümseklerine yaklaşırken yavaşlayın ve aşırı hızdan kaçının. Çoğu sürücü, arabalarının fazla aşınmaya maruz kaldığının farkında bile değildir ve bu, zamanla erken mekanik yaşlanmaya neden olur.

tamirat tadilat

Triger Kayışını Değiştirin

Triger kayışınız sürüş sırasında arızalanırsa, yalnızca kayışı değiştirmek zorunda kalmazsınız, aynı zamanda ani arızadan zarar gören diğer bileşenleri de tamir etmeniz gerekebilir. Değiştirme programınız için kullanıcı el kitabına bakın. Genel kural, kayışın her 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerektiğini söyler.

tamirat tadilat

Motorun Hava Filtresini Değiştirin

Hava filtresinin bakımı için de kullanıcı el kitabından yararlanmalısınız. Ancak, toprak yollar gibi zorlu koşullarda araç kullanıyorsanız bu durumun hava filtrenizi oldukça hızlı bir şekilde tıkayacağını unutmayın.

tamirat tadilat

Motor Soğutucusunu Doldurun

Soğutma sıvısı, kullanım sırasında motorunuzun aşırı ısıdan erimesini önlemekten sorumlu olan sıvıdır. Herhangi bir sıvı sızıntısı olup olmadığını görmek için arabanızın altını sık sık kontrol edin. Bu sırada, yeterli miktarda soğutucuya sahip olduğunuzdan emin olmak için rezervuarınıza ve radyatör kapağınızın altına da göz atın. Önemli uyarı: Soğutucu kontrolü kesinlikle motor sıcakken yapılmamalıdır, buna çok dikkat edin!

tamirat tadilat

Aküyü Kontrol Edin

Arabanızın aküsünün bitmesi yol kenarında mahsur kalmanıza sebep olabilir ve bu hiç eğlenceli olmayacaktır. Neyse ki birçok otomobil mağazası oldukça makul bir fiyata pil testi sunuyor. Bu, bir çekici için ödeme yapmanız gereken noktaya gelmeden önce akünüzle ilgili sorunları tespit etmenin iyi bir yoludur. Genel olarak, araba akülerinin her dört veya beş yılda bir değiştirilmesi önerilir. Bu nedenle, sizinki bu yaş aralığındaysa yeni bir tane satın almaya kendinizi hazırlamalısınız.

 tamirat tadilat

 TAMİRAT TADİLAT: KELEPİR AVI PROGRAMINI YAKINDAN TAKİP ETMEK İÇİN BURAYA TIKLA. 

tamirat tadilat