Tarih öncesi çağda yaşadığı tahmin edilen, dev köpekbalığı Megalodon hakkında yepyeni bir araştırma gün yüzüne çıktı.

megalodon

İngiltere’de Bristol ve Swansea Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, Megalodon’un merak konusu olan uzunluğunu keşfettiler.

megalodon

Araştırmacılar, geliştirdikleri bazı matematik metotlarını kullanarak, Megalodon’un bugün yaşayan uzak akrabaları ile karşılaştırma yaptılar.

megalodon

3 milyon ila 23 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen dev köpekbalığının, sadece yüzgeçlerinin bile neredeyse bir yetişkin insan boyutunda olduğunu belirlediler.

megalodon

Araştırma sonucunda 16 metrelik bir Megalodon’un, kafa büyüklüğünün 5 metreyi bulduğunun, yüzgeçlerinin 1.62 cm ve kuyruğunun 3.85 uzunluğunda olduğu sonucuna vardılar.

megalodon

2.6 milyon yıl önce dünyanın yaşadığı ani iklim değişikliğinin Megalodonların hayatını zorlaştırdığı düşünülmektedir. Bu dönemde okyanuslardaki su seviyesi azalmış ve Megalodon’un beslenmek için ihtiyaç duyduğu büyük deniz memelilerini ortalıkta bulmak zorlaşmıştı.

megalodon

Megalodon’un hayvanlar arasındaki en güçlü ısırığa sahip olduğu düşünülüyor ve bu yarış yakın bir yarış değil. Simülasyonlar ile yapılan araştırmalarda Megalodon’un ısırığının 11 bin ile 18 bin kilogram arasında bir güç uyguladığı sonucu ortaya çıkıyor. 

megalodon

Megalodon'un gizemini daha yakından çözmek için 3 program önerisi geliyor. İsimlerin üzerine tıklayarak belgeselleri izleyebilirsin. 

MEGALODON: DEV KÖPEKBALIĞI YAŞIYOR

MEGALODON: YENİ DELİL 

BİLİNMEYENE YOLCULUK: MEGALODON

megalodon

 

megalodon