Historical Biology dergisinde yayınlanan araştırma, DMAX programlarına konu olmuş, ayrıca korku/gerilim filmlerinin de en popüler unsurlarından biri olan otodus Megalodon ya da megatooth köpek balıklarının boylarının 15 metreye ulaştığını doğruladı.

megalodon

Bilimsel olarak Otodus Megalodon olarak adlandırılan ve yaklaşıke 3 ila 23 milyon yıl önce dünya çapında yaşamış olan fosil köpekbalığı, uluslararası Historical Biology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya dayanarak, köpekbalığı dünyasındaki vücut büyüklüğünün önemine güncel bir bakış atıyor.

megalodon

Megalodonların gerçek boylarını ortaya çıkarmak için nesli tükenen köpek balığına ait kalıntıları, günümüzde varlığını sürdürmekte olan dik burunlu köpek balıklarından (lamniformlar) alınan örneklerle karşılaştıran bilim insanları, bu sayede devasa köpek balıklarının boylarını ortaya çıkarmış oldular.

megalodon

ABD’nin Chicago kentindeki DePaul Üniversitesi'nden paleobiyolog Kenshu Shimada, megalodon köpek balıklarının da içinde yer aldığı lamniformların (dik burunlular) dinozor çağından bu yana okyanusların en ünlü avcıları olduğunu ifade ederken, bu nedenle günümüz deniz ekosisteminin oluşmasında büyük öneme sahip olduklarını ifade etti.

megalodon

Bilim insanları, Megalodon'un boyunu ortaya çıkarmak için aynı ailedeki köpek balığı türlerinin dişlerini mercek altına alarak araştırma yaptılar.

megalodon

William Paterson Üniversitesi'nden çevre bilimi profesörleri Michael Griffiths ve Martin Becker ise araştırmalarının megalodonun boyuna dair somut bir kanıt ortaya koyduğunu ifade ederken, megalodonun okyanuslardaki ekosistemin nasıl değişim geçirdiğine dair önemli veriler sunabileceğini ifade etti.

megalodon

Hatırlatma: Balinalar memeli oldukları için balık sınıfında değildirler. Bu sebeple megalodon sularda yaşayan en büyük canlı değil ancak en büyük balıklardır.

megalodon

Megalodon'un gizemini daha yakından çözmek için 3 program önerisi geliyor. İsimlerin üzerine tıklayarak belgeselleri izleyebilirsin. 

MEGALODON: DEV KÖPEKBALIĞI YAŞIYOR

MEGALODON: YENİ DELİL 

BİLİNMEYENE YOLCULUK: MEGALODON

megalodon