1. Koronavirüs bulaşıcı mı?

Evet, insandan insana bulaşabiliyor.

koronavirüs

2. Koronavirüs nasıl bulaşıyor?

Virüs, hasta kişilerin hapşırması ya da öksürmesi ile ortaya saçılan damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla; damlacıkların değdiği yüzeylere kişilerin dokunduktan sonra ağız, burun ve gözüne ellerini götürmesiyle bulaşıyor. Eğer bu damlacıklar belli bir yüzeye bulaşıyorsa, bu bölge ile temas da hastalığın bulaşmasına sebep oluyor.

koronavirüs

3. Koronavirüs nesne ve yüzeylerde ne kadar süre yaşayabiliyor?

Yeni koranavirüs Kovid-19’un yüzeylerde ne kadar süre yaşadığı henüz net bir şekilde bilinmiyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19’un da diğer koronavirüsler gibi davrandığını belirterek, birkaç saat ile birkaç gün arasında yüzeylerde kalabileceğini söylüyor.

koronavirüs

4. Yeni koronavirüs kedi ve köpeklerden insana geçer mi?

Hayır.

koronavirüs

5. Kovid-19 nasıl tedavi edilir?

Şu an Kovid-19 için bir aşı ya da antiviral ilaç yok. Hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasıyla hastaneye başvurulması gerekiyor.

koronavirüs

6. Yeni koronavirüs’ün kaynağı yarasalar mı?

Dünya Sağlık Örgütü Şubat ayında yayımladığı çalışmada, Kovid-19’un yarasalarda görülebileceğini açıkladı. Ancak bu iddia henüz netlik kazanmadı. COVID-19'ların kökeni hala araştırılmaktadır. Bununla birlikte eldeki veriler, Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı olarak satılan vahşi hayvanları işaret etmektedir.

koronavirüs

7. Kovid-19’dan sadece yaşlılar mı etkileniyor?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yaştan insan yeni tip koronavirüsten etkilenebilir. Yaşlılar ve astım, diyabet gibi kronik sağlık problemleri olanlar virüse karşı daha savunmasız olacakları için daha dikkatli olmaları gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü, her yaştan bireylerin virüse karşı kendilerini korumak için önem almasını öğütlüyor. Özellikle el hijyeni bu noktada büyük önem taşıyor.

koronavirüs

8. Kovid-19’un kuluçka süresi ne kadar?

Kuluçka süresi virüsün bulaştığı ve semptomların ortaya çıktığı dönem olarak belirleniyor. Kovid-19 için belirlenen kuluçka süresi 1 ila 14 gün arası değişiyor. Ortalama ise 5 gün olarak gözlemleniyor.

koronavirüs

9. Maske takmak beni korur mu?

Dünya Sağlık Örgütü sadece hasta olanların ve semptomları gösteren, özellikle öksüren ve hapşıran, ya da yakını hasta olan kişilerin ve sağlık personelinin maske takmasını öneriyor. Ayrıca hastalığın yayılmasını önlemek ve korunma amaçlı, Türkiye'de 3 Nisan'dan itibaren market ve toplu taşıma gibi alanlarda maske takma zorunluluğu getirilmiştir. 

koronavirüs

10. Sigara içmek, birden fazla maske takmak beni korur mu?

Özellikle internette birer şehir efsanesi gibi dolaşan koronavirüs iyileştirdiği iddia edilen bu söylentilere inanmayın:

-Sigara içmek

- Birkaç tane üst üste maske takmak

-Antibiyotik kullanmak

Eğer ateşiniz var, öksürüyor ve nefes almakta zorluk çekiyorsanız hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun.

koronavirüs