1352 yılından beri düzenlenen Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri, 666 yıllık tarihiyle dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri. Bu yıl 8 - 9 Eylül'de pehlivanların er meydanındaki mücadelesi, canlı yayınla DMAX ekranlarında olacak. 

Peki 666. Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin en iddialı güreşçileri kimler? Karşnızda er meydan'ında korku salan, karşılaşmalarını heyecanla beklediğimiz 7 başpehlivanımız...

1. RECEP KARA

Geçtiğimiz yıl Elmalı Yağlı Güreşleri’nde üçüncülüğü İsmail Balaban ile paylaşan Recep Kara’nın, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde toplam dört başpehlivanlığı bulunuyor.

18-08/17/recepkara-1534517948.jpg

Bu yıl Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde tartışmalı bir şekilde elenen Recep Kara, altın kemerin daimi sahibi olmak için tekrar Kırkpınar’a dönecek mi bilemeyiz ama Elmalı Er Meydanı'nda kendisini izlemek için sabırsızlanıyoruz.

Serbest güreşte dünya şampiyonluğu da dahil olmak üzere birçok şampiyonluğu bulunan milli güreşçimiz Recep Kara ayrıca, 22 yaşındayken Kırkpınar’da Cumhuriyet tarihinin en genç başpehlivanı olmuştu.

2. ŞABAN YILMAZ

Samsun doğumlu Şaban Yılmaz, bu yıl Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Ali Gürbüz’ü yenerek başpehlivanlık kürsüsünde ikinci basamakta yer almıştı.

2016 yılında Elmalı Yağlı Güreşleri’nde Orhan Okulu ile 80 dakikaya yakın efsanevi bir final mücadelesinden sonra ikincilik basamağında yer alan Şaban Yılmaz’ın, bu yılki performansını heyecanla bekliyoruz.

3. MEHMET YEŞİL YEŞİL

Elmalı Yağlı Güreşleri'nin düzenlendiği ilimiz Antalya için yağlı güreşin tarihi başkenti diyebiliriz. Hal böyle olunca, yağlı güreşte Antalyalı sporcularımızın başarıları saymakla bitmiyor. Antalyalı sporcularımız Kırkpınar’da son 10 yılda 8 başpehlivanlık elde ettiler. 1987 Antalya doğumlu Mehmet Yeşil Yeşil de favori güreşçilerimizden biri.

Minderde Avrupa Gençler Şampiyonluğu bulunan Mehmet Yeşil Yeşil, Kırkpınar’da 2009 ve 2010 yıllarında başpehlivan olmuştu. Milli sporcumuz, Elmalı’da ise 2009 yılında Sermest Bulut’u puanlama ile yenerek başpehlivan unvanını almış, 2013 yılında ise finalde Orhan Okulu’ya yenilerek 2. basamakta yer almıştı.

4. ALİ GÜRBÜZ

Antalyalı efsane güreşçilerimizden biri de 1987 doğumlu üçüncü kuşak başpehlivan Ali Gürbüz’dür. Antalya başpehlivanı Mehmet Öztürk’ün torunu ve Kırkpınar başpehlivanı Recep Gürbüz’ün oğlu olan Ali Gürbüz, Kırkpınar’da 3 yıl üst üste başpehlivan olarak altın kemerin daimi sahibi olmaya başarmıştı. Fakat daha sonra doping kullandığı tespit edilerek unvanı ve kemeri alınmış ve 2 yıl güreşlerden men edilmişti.

Bu yıl Kırkpınar’da 3. basamakta yer alan Ali Gürbüz, geçtiğimiz yıl Elmalı finalinde Orhan Okulu ile karşılaşmış ve ikinci olmuştu.

5. İSMAİL BALABAN

Son yılların hızla yükselen güreşçilerinden İsmail Balaban ve kendisi de güreşçi olan ikizi Turan Balaban da Antalya doğumludur. Küçük yaşlarda birbirleriyle güreşmeye başlayan ve maddi zorluklara rağmen güreşten vazgeçmeyen ikiz sporcular, birlikte birçok müsabakada finale çıkarak madalya kazandılar.

18-08/17/ismailbalaban.jpg

Pehlivanlar arasında Sarı Fırtına lakabıyla anılan İsmail Balaban, geçtiğimiz yıl Elmalı’da Recep Kara ile üçüncülüğü paylaşmış, Kırkpınar’da ise Orhan Okulu’yu yenerek ikinci kez başpehlivan olmuştu.

Bu yıl Kırkpınar’da Orhan Okulu başpehlivanlığı aldıktan sonra sırada Elmalı var; Sarı Fırtına bir kez daha Orhan Okulu ile karşılaşacak mı, hep birlikte göreceğiz.

6. FATİH ATLI

Güreş hayatına 1999 yılında başlayan Samsun doğumlu Fatih Atlı için en açılayıcı yorumu cazgır Kasım’ın yaptığını düşünüyoruz: “Bu çocuğa dikkat edin!”

18-08/17/fatihatli.jpg

Ustası Bayram Ertan’dan öğrendiği teknikleri uygulaması ve rakiplerini çok iyi okuyarak şaşırtmasıyla er meydanının saygı duyulan isimlerinden biri olmayı başarmıştır ve 2011’de yılın en teknik güreşçisi seçilmiştir.

2014 yılında başpehlivan İsmail Balaban’ı yenerek Kırkpınar başpehlivanı olan Fatih Atlı ayrıca 2007 Plaj Güreşi Dünya Şampiyonu’dur.

7. ORHAN OKULU

Ve bu yılın en iddialı başpehlivanı: Orhan Okulu

18-08/17/orhanokulu.jpg

1989’da Antalya’da doğan Orhan Okulu, güreşe 9 yaşında başladı. Kırkpınar’da ilk güreşini 2000 yılında Minik 1 boyutunda yaptı ve takip eden yıllarda farklı boyutlarda birçok kez derece kazandıktan sonra ilk kez 2015’te ve ikinci kez 2018’de başpehlivan oldu.

Geçen yıl Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde Ali Gürbüz’ü yenerek beşinci kez Elmalı başpehlivanı olan Orhan Okulu’nun bu yılki performansını heyecanla bekliyoruz.