1- Yolculuğunuzu Planlayın

Kış mevsiminde yola çıkmadan önce yolculuğunuzu planlamak çok önemli. Özellikle erişiminiz var ise interaktif navigasyon uygulamaları ile izleyeceğiniz rotayı mutlaka gözden geçirin. Böylece problemli, kalabalık veya kapalı yolları önceden fark ederek rotanızı değiştirebilirsiniz. Özellikle yoğun kar ve buzlu havalarda daha işlek caddeleri tercih etmeniz bir sürprizle karşılaşma ihtimalinizi azaltacaktır.

Edd China

2- Temizliğe Zaman Ayırın

Kar yağışlı havalarda yola çıkmadan önce aracınızın camları, aynaları, ışıkları ve tavan kısmının temizliğine biraz zaman harcayın. Birçok ülkede aracın üzerinde kar birikintileri ile yola çıkmak yasalara aykırıdır. Bu önlemleri alarak hem ceza yemekten kurtulur, hem de çok daha güvenli şartlarda yolculuk yaparsınız.

Edd China

3- Aracınızı Olduğu Yerde Isıtmaya Çalışmayın

Soğuk havalarda sürücülerin en sık yaptığı hatalardan biri yola çıkmadan önce durduğu yerde aracı ısıtmaya çalışmaktır. Bu aracınıza zarar verebileceği gibi, yakıt anlamında da oldukça maliyetlidir. Aracınızı çalıştırdıktan sonra düşük devirde seyrederek çok daha hızlı ve ekonomik şekilde ısıtabilirsiniz. Daha fazla yakıt tasarrufu tavsiyesi için Tamirat Tadilat ekibinin tavsiyelerini okuyabilirsiniz.

Edd China

4- Kontrollü Şekilde Hızlanın

Aracınızın kaygan zeminlerde problem yaratmaması için yavaş ve dikkatli bir kalkış yapmalısınız. Bazı sürücüler bu koşullarda aracı 2. viteste kaldırarak patinaj ihtimalini azaltmaktadırlar. Kısa vites geçişleriyle hızlı bir şekilde yüksek viteslere ulaşmak güvenli bir sürüş sağlar.

Edd China

5- Takip Mesafesini Ayarlayın

Sert hava koşullarında araçların fren mesafeleri uzar. Bu yüzden takip ettiğimiz araçlarla aramıza normalden daha fazla mesafe koymak, oluşabilecek ani fren durumlarından güvenli bir şekilde ayrılmamızı sağlayacaktır.

6- Rampaları Önceden Fark Ederek Hazırlanın

Yukarı rampalara gelirken önünüzde bir boşluk olduğundan emin olun. Böylece aracınıza biraz güç verdikten sonra tek seferde rampayı çıkabilir, rampa ortasında fren, vites değişikliği gibi güç kaybettirici aksiyonları gerçekleştirmemiş olursunuz.

7- Yokuş Aşağı İnerken Ön Tarafı Gözlemleyin

Yokuş aşağı düşük viteslerde inin ve çok gerekmedikçe fren yapmaktan kaçının. Kaygan zeminlerde yokuş aşağı fren yapmak, aracın yol tutuşunu kaybederek kaymasına yol açabilir. Önünüzdeki aracı dikkatle gözlemleyin ve iyi bir takip mesafesi bıraktığınızdan emin olun.

8- Virajlarda Panik Yapmayın

Bir viraja yaklaştığınızda, direksiyonu bükme anına gelmeden önce fren yapmaya başlayın. Eğer aracınız yol tutuşunu kaybederse panik yapmayın. Ayağınızı gazdan çekin ve direksiyonun gitmek istediğiniz yöne dönük olduğundan emin olun. Eğer rotanızdan çıkmaya başlarsanız frenlemek yerine arabaya hafifçe gaz vererek rotanıza geri girmeye çalışın.

9- Lastik Basınçlarını Sakın Azaltmayın

Maalesef halk arasında zorlu hava şartlarında lastik basınçlarının azaltılmasının yayılımı arttıracağı için yol tutuşunu da iyileştireceğine dair yöntemler konuşuluyor. Bu kesinlikle doğru olmadığı gibi işleri yolda sizin için daha kötü hale getirebilir. Bu yüzden bütün hava şartlarında aracınızın lastiklerinde olması gerektiği kadar basınç olduğundan emin olun.

Edd China

10- Gerekiyorsa Lastiklerinizi Giydirin

Kar lastikleri, kar çorapları veya zincirler. Daha yumuşak kar veya yağmurlu zeminlerde kar lastikleri fazlasıyla işinizi görecektir. Yine de lastikleriniz için kar çoraplarını yanınızda taşımanız beklenmedik anlarda hayatınızı kurtarabilir. En iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik için ise lastik zincirlerini tercih etmelisiniz.

Edd China