Bilim insanları asteroit Apophis’in 2029’da dünyaya çok yakın bir geçiş yapacağını tahmin ediyor. Bu geçiş sırasında gezegenimizde yaşanabilecek tehlikeler ise araştırılmaya devam ediyor.

göktaşı

Eğer Apophis Dünya’ya çarparsa büyük doğal afetlerin yaşanması kaçınılmaz olacak. Okyanuslarda oluşacak tsunami’ler bunlardan biri….

göktaşı

Ancak bir grup bilim insanı ise yaptığı hesaplara göre, Apophis’in 2069’da dünyaya yakın geçeceği görüşünde.

Mısır mitolojisine göre bir yılan olan Apophis, Güneş Tanrısı Ra’nın düşmanıydı. Efsaneye göre Apophis, her gece dünyaya ebedi karanlığı getirmeyi amaçlıyordu ancak gün doğumunda Ra tarafından bozguna uğratıldı.

göktaşı

Apophis’in büyüklüğünü dünya üzerinden gözlemlemek pek mümkün olmuyor. Ancak radar görüntüler, büyüklüğünün 450 metreyi bulabileceğini belirtiyor, yani New York’taki Empire State Binası’ndan uzun…

göktaşı

Eğer 13 Nisan 2029’daki geçiş gerçekleşirse, Apophis’in Dünya’ya 30 bin kilometre uzaklıktan geçmesi bekleniyor. Eğer batıl inançlarınız varsa 13 Nisan 2029 13’üncü Cuma olarak geçiyor. :)  

Bundan 66 milyon yıl önce Meksika’da yer alan Yucatan Adası’na çarpan asteroitin, dinozorları yeryüzünden sildiğine inanılıyor. Bugün Yucatan’da bu çarpışmadan oluşan krater gölünü görebilmek mümkün.

göktaşı 

Eğer bir meteor tarafından oluşan bir krateri görmeyi kafaya koyduysanız bir diğer ziyaret noktanız ise Arizona olabilir. Bu dev kraterin çapı bin metrenin üzerinde, derinliği ise 171 metre... Bir hayli etkileyici değil mi?

göktaşı

Bu meteorun dünyaya 500 bin yıl önce çarptığı tahmin ediliyor.

göktaşı

1908 yılında Rusya’ya düşen meteorlar, bin kilometrelik alanda 80 milyon ağacı yaktı.

göktaşı

göktaşı