İlk olarak 1999 yılında bilgisayar oyunu dünyasını sarsmaya başlayan Counter-Strike, Global Offensive versiyonu ile günümüzün en hızlı büyüyen espor oyunu olarak öne çıkıyor. CS:GO’ya adımını ilk kez atan oyuncular, aksiyon dolu çatışma ve takım taktiklerinin arasında bazı kafa karışıklıkları yaşayabilirler. Bu yüzden, yeni oyuncu ve izleyicilerin dünyanın en popüler birinci şahıs nişancı oyununa ısınmaları için bir içerik hazırladık.

cs:go

Başlangıç

Counter-Strike: Global Offensive’e ilk kez giriş yaptığınızda direkt olarak rekabetçi maçlar oynayamayacaksınız. Onun yerine hesabınız üçüncü seviyeye getirene dek “Casual Mode” dediğimiz daha az rekabetçi bir modda oyunun temel özelliklerini kavramanız gerekiyor.

cs:go

Casual Mode’da oynarken genellikle kimse nasıl oynadığınız umursamıyor olacak. Fakat oyunda biraz ilerleyip rekabetçi modda karşılaşmalara çıkmaya başladığınızda, bir oyuncunun bile takım için ne kadar önemli olduğunu görüyor olacaksınız. İşte takım arkadaşlarınızı sabote etmemeniz gereken yer tam olarak burası.

cs:go

Atış Yapmak

Eğer daha önce birinci şahıs nişancı (FPS) oyunlarını oynadıysanız, CS:GO temellerine alışmanız çok zor olmayacak. Counter-Strike: Global Offensive geniş çerçevede birçok FPS oyunuyla benzer özellikler taşıyor. Tabii daha dar bir açıdan bakarsak Call of Duty ile aynı deneyimi sunuyor diyemeyiz.

cs:go

Başlangıç için oyunun bir “etrafta koş ve ateş et” oyunu olmadığını söyleyebiliriz. İyi ve isabetli bir atış yapmak için yerinizde sabit duruyor olmalısınız. Bu yüzden çatışmaların hareket et, dur, ateş et, hareket et şeklinde gittiğini söyleyebiliriz.

cs:go

Counter-Strike oyunlarında görebileceğiniz en büyük fark silahların geri tepme özelliğinin diğer oyunlara göre daha öne çıkmasıdır. Öyle ki, bu oyunu iyi oynuyorum diyebilmek iyi bir tepme kontrolü sağlamaktan geçiyor. Oyunda silahınız ile ateş ettikçe silahınızın burnu çoğunlukla yukarı doğru tepiyor olacak ve siz mouse hareketiniz ile bu hareketin tersine bir kontrol sağlamak zorundasınız. Yoksa atışlarınız hedefinize değil, gökyüzü ve yıldızlara doğru yol alıyor olacak.

cs:go

Tabii bu söylediklerimiz otomatik silahların seri atış modları için geçerli. Birçok profesyonel kullanıcı tek atış veya kısa spreyler ile daha isabetli atış tekniklerinde ustalaşmışlardır.

cs:go

CS:GO’da her silahın farklı bir geri tepme şekli vardır ve en azından kullandığınız silahlarda bu şekli bilmek, ona karşı önlem almayı kolaylaştırır.

cs:go

Rekabetçi Oyun

Counter-Strike: Global Offensive’in rekabetçi modu 5’e 5’lik iki takımın mücadelesine sahne oluyor. Bir tarafta ellerindeki bombayı belirlenen alana kurmaya çalışan Teröristler, diğer tarafta ise buna bütün güçleri ile engel olmaya çalışan Counter-Teröristler.

cs:go

Teröristlerin bir turu kazanmaları için ya bütün Counter-Teröristleri etkisiz hale getirmeleri, ya da bombayı belirlenen alanlardan birine kurduktan sonra koruyarak, patlamasını sağlamaları gerekiyor. Counter-Teröristler ise bir turu kazanmak için bütün Teröristleri etkisiz hale getirmeli, eğer kurulduysa bombayı imha etmeli veya verilen süre içinde bombanın kurulmasına hiç izin vermemeleri gerekmektedir.

cs:go

Standart bir rekabetçi CS:GO maçı 15’er turluk iki devre halinde oynanıyor. İlk 15 turdan sonra Terörist ve Counter-Terörist takımları yer değiştiriyorlar. Her bir tur ise 1 dakika 55 saniye sürüyor. Yani Terörist takımı 1 dakika 55 saniye içinde bombayı kurup patlatmak zorunda, Counter-Terörist takımının ise buna bir şekilde engel olması gerekiyor. Terörist takımı bombayı kurmayı başarır ise, kalan tur süresi kaç olursa olsun 40 saniyeden yeniden başlıyor.

cs:go

16 tur kazanan takım ise, direkt olarak maçı kazanmış oluyor.

cs:go

Turun Başlangıcı

Oyunun iki devresi de birer tabanca turu ile başlıyor. Bütün oyuncular 800 dolar para ve kendi takımlarına özel tabancaları ile başlangıç yapıyorlar. Bu turda daha iyi bir silah alacak yeterli para olmadığı için iki takımda tabancalar ile mücadele ediyor ve bu turu kazanan takım bir sonraki tur için iyi bir başlangıç yapmış oluyor.

cs:go

Turun başında iki takımda kendi başlangıç noktalarında doğuyorlar ve Terörist oyunculardan biri rastgele olarak bombaya sahip oluyor. Bombayı yere atmak veya başka bir teröriste transfer etmek ise mümkün.

cs:go

Ardından oyuncular hareket edemedikleri 15 saniyelik bir donma fazından geçiyorlar. Bu süre içinde oyuncular sahip oldukları parayı silah ve diğer ekipmanlara harcayabiliyor, hatta kendi aralarında silah takasları da gerçekleştirebiliyorlar.  15 saniye bittikten sonra hareket engeli kalkıyor ve tur başlıyor.

cs:go

Parayı doğru harcamanın önemi

CS:GO’da rekabetçi maçları oynamaya başladığınızda oyun için ekonominin ne kadar önemli olduğunu fark ediyorsunuz.

Diğer atış oyunlarından farklı olarak CS:GO’da oyuncular tur başlarında başarılarına göre sahip oldukları paralar ile yeni silah ve ekipmanlar alabiliyorlar. Önceki turda ölmeyip silahını kaybetmeyenler ise silahını bir sonraki tura saklayarak büyük bir avantaj elde ediyor.

cs:go

Kafa ve göğüs zırhları birlikte bin dolar tutuyor ve oyuncular için bu ekipman oldukça büyük bir önem taşıyor. Silah olarak ise genellikle Terörist takımı AK-47, Counter-Terörist takımı ise M4 silahını tercih ediyor. Bu silahların ikisi de kendine özel farklılıklara sahip fakat genel olarak çok iyi birer fiyat-performans silahları. Bu yüzden, ustalaşmak isteyeceğiniz ilk silahların bunlar olduğunu söyleyebiliriz.

cs:go

Bazen kötü birkaç tur geçiren takımlar, bir sonraki turu “ekonomik tur” olarak geçirmeye karar verebiliyorlar. Buradaki amaç, başlayan turda hiçbir şey satın almayarak yalnızca tabancalar ile mücadele etmek ve böylece bir sonraki turda iyi bir silah ve zırh alacak paraya sahip olmak.

Çok fazla para biriktiren oyuncular silah satın alarak takım arkadaşlarına verebiliyor. Bu da oyunda iletişimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

CS:GO’nun ne olursa olsun bir takım oyunu olduğunu unutmamak gerekiyor.

Counter-Strike: Global Offensive, sınırlı sürelerde sıra dışı takım oyunu taktikleri ile heyecanlı savaşlara sahne olan eğlenceli bir oyun. Oyunda daha iyi bir noktaya gelmenin en iyi yolu ise tabii ki pratik yapmak. Nişan alma ve isabet yeteneğinizi geliştirmek, silahın tepmesini ve cüzdanınızdaki parayı kontrol etmeyi öğrenmek bu oyunda başarının en önemli etkenlerinden biri. Oldukça uzun ve şiddetli geçen karşılaşmalarda bunun sadece bir oyun olduğunu hatırlamak da faydalı olacaktır.