Göbeklitepe Tapınağı

Yaş: 11.000 yıl

Bulunduğu Ülke: Şanlurfa, Türkiye

Ülkemiz sınırları içerisinde yer alan bu tapınak dünyanın bilinen en eski tapınağı ve  tüm dünyaya adını duyurmuş durumda. Bu tapınağı en yakın yaşta olan tapınaktan tam 7 bin 500 yıl daha önce yapılmış. Mısır piramitlerinden bile eski olan bu tapınak insanlık tarihinin ilk yerleşik hayata geçtiği alanlardan biri olarak düşünülüyor. 

göbeklitepe

Amerika Taş Aletleri

Yaş: 15.500 Yıl

Bulunduğu Ülke: Teksas, Amerika

Teksas’ın merkezindeki Buttermilk Creek Arkeolojik alanında bulunan bu aletler mermi noktaları ve bıçaklar gibi aletlerden oluşuyor. Araştırmacılar kalıntıların, son buzul çağının sonlarında Sibirya’dan Bering Boğazı’nı geçerek Amerika kıtasına gelenlere ait olduklarını düşünüyorlar.

göbeklitepe

Hohle Fels Venüsü

Yaş: 35.000-40.000 Yıl

Bulunduğu Ülke: Almaya, Schelklingen

Bu tarihi eser, insan figürünü tasvir eden en eski heykeldir. Yaklaşık 40 bin yaşında olan bu heykel Almanya’da bir mağarada keşfedildi. Mağarada bu heykelin yanı sıra listenin devamında göreceğiniz başka antik başka eserler keşfedildi.

göbeklitepe

Löwenmensch Heykelcik (Aslan-insan Heykeli)

Yaş: 35.000-40.000 Yıl

Bulunduğu Ülke: Swabian Jura, Almanya

Bu heykelcik dünyada bilinen en eski figüratif sanat eseridir. Yaklaşık 40 bin yaşında olan bu aslan başlı insan heykeli bir fildişinden yapılmadır.

tarihi eser

Kemik Flütleri

Yaş: 42.000 – 43.000 Yıl

Bulunduğu Ülke: Blaubeuren, Almanya

Bilim insanlarına göre, Almanya'daki Geissenkloesterle Mağarası'nda bulunan kemik flütleri, dünyadaki en eski müzik aletleridir. Araştırmacılar, flütlerin 42 bin – 43 bin yaş arasında olduğunu belirlemek için karbon tarihlemesi kullandılar.

göbeklitepe

Skhul Mağarası Boncukları

Yaş: 100.000 yıl

Bulunduğu Ülkü: Hayfa, İsrail

İsrail’de Skhul Mağarası’nda bulunan bu kabuk boncukların insanlar tarafından yaratılan en eski mücevher parçaları oldukları düşünülmektedir.

göbeklitepe

Blombos Mağarası Boya Atölyesi

Yaş: 100.000 yıl

Bulunduğu Ülke: Güney Afrika

Blombos Mağarası arkeolojik alanı 1992'den beri kazı altında ve 2008'deki en son bulgularından biri, 100 bin yıl öncesine dayanan iki araç setinden oluşan bir boya atölyesiydi. Araştırmacılar, iki denizkulağı kabuğunda depolanan kırmızı, boya benzeri bir karışımın izlerini keşfetti.

göbeklitepe

Acheulean Taş Araçları

Yaş: 1.76 milyon yıl

Bulunduğu Ülke: Kenya

Acheulean el baltaları insanlık tarihi boyunca kullanılan araçlardandır. Bu araçlardan ilki, 1860'ların sonunda ortaya çıktığı Fransa'daki St. Acheul arkeolojik alanından adını almıştır. En eski Acheulean el baltaları Kenya'daki arkeolojik sit alnında bulundu ve yaklaşık 1.76 milyon yıl öncesinden kaldığı belirtiliyor.

göbeklitepe

Oldowan Taş Araçları

Yaş: 2,6 milyon yıl

Bulunduğu Ülke: Gona, Etiyopya

Bu araçlar çekiç, satır ve yonga gibi aletlerden oluşuyor.  Bu aletleri üretmek için kullandıkları hammaddelerse çakıl taşı, lav kökenli taşlar ve kuvarstan oluşmaktadır.

göbeklitepe

Lomekwi Taş Aletleri

Yaşı: 3.3 milyon yıl

Bulunduğu Ülke: Kenya

Kenya’da bir arkeolojik alan olan Lomekwi’de yürütülen kazı çalışmasında bulunan bu taş aletler dünyanın en eski eserleridir. İnsanlığın doğuşuyla ilgili yeni bilgiler veren bu aletlerin bir kısmı örs, dilgi, taş çekirdeği ve pullardır.

göbeklitepe

Çatalhöyük

Yaşı: 9.000 yıl

Bulunduğu Ülke: Konya, Türkiye

Dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri olarak kabul edilen Çatalhöyük’te yaklaşık 8 bin kişinin bir arada yaşadığı düşünülüyor. Bolca kültür sanat eserinin bulunduğu, binaların, tarımın ve daha birçok yeniliğin yaşandığı bir yerleşim yeri olan bu kazı alanı, medeniyete dair eserler bulduğumuz nadir alanlardan.

göbeklitepe